Vonta: Vlada se želi znebiti neprijetnih medijev

Poslanka PS ocenjuje tudi, da z morebitnim zvišanjem DDV na časopise ne bo zadovoljna niti Evropa.

Objavljeno
26. september 2012 16.13
Posodobljeno
26. september 2012 16.27
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Pozitivna Slovenija bo naredila vse, da prepreči zvišanje stopnje DDV na časopise in revije, je danes poudarila poslanka PS Tamara Vonta. Čeprav vlada trdi, da tega ni formalno predlagala, je po besedah poslanke ta predlog v internem gradivu vlade. Prepričana je, da je ozadje te namere »očistiti medijski prostor tiskanih medijev, ki ovirajo vlado,« poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Namera vlade, da zviša stopnjo DDV na časopise in revije iz najnižje na 20-odstotno, je nesprejemljiva. Vemo, kakšne so izkušnje s to vlado še iz zgodbe časopisne hiše Delo,« je v DZ v izjavi novinarjem dejala poslanka Tamara Vonta. Po njenih besedah »izgovori, da vlada o tem še ni razpravljala in da je to samo ena od možnosti, ne držijo«.

Pojasnila je, da internega gradiva, ki naj bi to namero vlade vključevalo, osebno ni videla. Ga je pa po njenih besedah nekdo iz PS.

Vonta ocenjuje, da tudi Evropa ne bo zadovoljna z morebitnim zvišanjem DDV na časopise. Po njenih besedah imajo namreč vse evropske države ničelno ali pa izjemno nizko stopnjo DDV na časopise in revije. 20-odstotno stopnjo DDV pa da imata za to le Bolgarija in Madžarska.

Po mnenju Tamare Vonta je ozadje namere vlade očistiti medijski prostor. Na to, da bi zvišanje DDV stopnje nenazadnje zadevalo vse časopise, pa je odgovorila, da bi najbolj zadelo tiste tiskane medije, ki se »borijo za svoje življenje«. To je, ugotavlja, povezano tudi »z neprestanimi političnimi menjavami vodstva uprav in podobno«. Po besedah poslanke namreč »dobro vemo, kaj pomenijo zadnje menjave na Delu in Večeru«.

Vladni predstavniki so v minulih dneh večkrat pojasnili, da je vlada sicer razpravljala o tem, katere stvari morda ne bi več sodile v najnižjo stopnjo obdavčitve, vendar formalnega sklepa o tem ni sprejela. Pred takšno potezo so sicer vlado posvarili številni v medijskem prostoru.