Vrh EU: Sloveniji najbrž 10 milijonov za zaposlovanje mladih

Predsednica vlade verjame, da bo revnejša slovenska regija upravičena do denarja iz evropskega sklada.

Objavljeno
27. junij 2013 18.56
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj − Premierka Alenka Bratušek je ob prihodu na vrh EU izrazila zadovoljstvo, ker bo Slovenija najbrž upravičena do dodatnih deset milijonov evrov iz evropskega svežnja za zaposlovanje mladih. Doslej je namreč veljalo, da bodo do posebne pomoči iz bruseljske blagajne upravičene le regije, ki so leta 2012 imele najmanj 25-odstotno brezposelnost mladih.

Siromašnejša regija Vzhodna Slovenija je bila sicer lani pod zahtevano mejo, a po drugi strani je Slovenija imela najvišjo rast brezposelnosti med vsemi članicami Unije. Po besedah Bratuškove je bitka z nezaposlenostjo mladih, ki je osredja tema vrha, že tako prednostna naloga njene vlade. Omenila je projekt razbremenitve delodajalcev (pri plačilu prispevkov), s katerim naj bi v Sloveniji dobilo službo 5000 mladih.

Na druga vprašanja ni hotela odgovarjati. Pred prihodom na vrh je bila Bratuškova na zasedanju skupine evropskih liberalnih strank (ALDE). Njena Pozitivna Slovenija sicer ni članica nobena od povezav evropskih strank na ravni EU.

Premierka se bo jutri popoldne ob robu vrha sestala s predsednikom evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom. Osrednja tema pogovora naj bi bile gospodarske reforme v Sloveniji. Glede na astronomski primanjkljaj v slovenskem proračunu v prvem četrtletju, se ne bosta mogla ogniti tej temi.

Viri pri EU so pred dvema tednoma opozorili, da bi Slovenija v času, ko se strmo zvišujejo proračunski izdatki za pokojnine in odplačilo obresti, morala rezati na drugih področjih, če želi uresničiti obljubo o javnofinančni konsolidaciji. Bruselj je konec maja, pri odločitvi po podaljšanju roka za znižanje primanjkljaja na tri odstotke BDP na leto 2015, naložil slovenski vladi, da oktobra poroča o vsem, kar je naredila za ureditev javnih financ.