Vrhovno sodišče ugodilo pritožbi Piratske stranke

Po zapletu s sistemom za spletno glasovanje Pirati lahko kandidirajo v vseh osmih volilnih enotah.

Objavljeno
24. junij 2014 13.36
Posodobljeno
24. junij 2014 13.56
PIRATSKA STRANKA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − Piratska stranka Slovenije se bo državnozborskih volitev z listami udeležila v vseh volilnih enotah po Sloveniji. Vrhovno sodišče je namreč ugodilo pritožbi stranke na odločitev kranjske volilne komisije, da listo stranke v kranjski enoti zavrne, so sporočili iz stranke.

Zaplet zaradi sistema za spletno glasovanje

Predsednik stranke Rok Deželak je pojasnil, da je s to sodbo vrhovno sodišče potrdilo postopek glasovanja po internetu, ki so ga Pirati uporabili tokrat in že tudi za sestavo liste za prejšnje evropske volitve.

Vrhovno sodišče je tako postavilo precedens v političnem delovanju, ki bo, kot upa Deželak, »tudi drugim strankam dal motivacijo za prehod na sodobne, bolj neposredno demokratične metode odločanja«.

Sistem za spletno glasovanje, ki ga uporablja Piratska stranka in ki so ga zdaj potrdili tudi vrhovno sodišče, Državna volilna komisija in lokalne volilne komisije, po navedbah stranke omogoča varno in tajno glasovanje po spletu, njegova uporaba pa po sami namestitvi ne zahteva naprednega strokovnega znanja, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Sekretar Piratske stranke Slovenije Rok Andree je sistem opisal kot »košček programske kode, ki ima potencial za približevanje dejanskega delovanja in izvajanja neposredne elektronske demokracije širši javnosti«.