Vse večja fronta nasprotnikov proti Zidanšku

Po dveh letih in pol od prevzema stranke SLS se je Mark Zidanšek znašel pod največjo kritko doslej, Ludvik Toplak ga poziva, naj odstopi.

Objavljeno
18. maj 2017 15.57
Marko Zidanšek, kandidat za predsednika SLS, 6.12.2014, Podčetrtek
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana − Dr. Ludvik Toplak je pred dnevi poslal vsem podobno mislečim poziv za sklic izrednega kongresa SLS, hkrati pa objavil poziv, naj aktualni predsednik stranke Marko Zidanšek odstopi. Ta odgovarja, da temu ne pripisuje večjega pomena.

»SLS, kot najstarejša demokratična stranka na Slovenskem, je v resni nevarnosti, da po naslednjih volitvah za vedno izgine s političnega prizorišča,« ugotavlja Ludvik Toplak, nekdanji rektor Univerze v Mariboru, profesor in diplomat. Toplak v pismu očita Zidanšku, da je vodenje stranke slabo. Na to so že pred mesecem dni opozorili štirje člani strokovnega sveta predsednika stranke, ki so Zidanšku očitali, da sploh ne sprejema njihovih pobud, ampak da s svojimi stališči »drvi v populizem najbolj cenene vrste«.

Kdor si je, denimo, vzel nekaj časa za prebiranje sporočil za javnost SLS, mu bo lahko hitro jasno, o čem govorijo nekdanji svetovalci. To so bili Peter Volasko, Miro Germ, Janez Remškar (ki ga določeni krogi v SLS predlagajo za predsedniškega kandidata) in Damjan Mihevc.

Toplak se v oceni delovanja stranke sklicuje na nizke odstotke podpore SLS v javnomnenjskih raziskavah. »Slovensko volilno telo nas ne prepoznava več kot resno, vsebinsko prepričljivo in politično zrelo stranko, kar nas vodi tja, kjer smo zdaj in kjer je končala LDS,« meni Toplak.

Nekdanji rektor mariborske univerze opozarja, da je Zidanšek še vedno v preiskavi zaradi storitve kaznivega dejanja gospodarskega kriminala, to pa je breme, s katerim se stranka ne bi smela podati na volitve. Zato Toplak predlaga, da »takšno nejasno, mučno in nepotrebno situacijo moramo odpraviti, zato pozivamo predsednika, da s svojim odstopom ponovno odpre možnost razvoja SLS.« V teh dneh pobuda kroži med člani SLS, javnosti pa jo bodo predvidoma predstavili prihodnji teden.

Generacijski prelom

Marko Zidanšek razume Toplakovo pobudo kot še en primer, kako se v SLS poskuša vsakokratnega predsednika te stranke zrušiti. »Ne vem, kje živijo ti ljudje, a v SLS je čutiti pozitivno energijo. Na nedavnem srečanju v Sevnici, ko smo imeli obletnico stranke, je bilo čutiti nov zagon med člani stranke,« je na drugi strani prepričan Zidanšek. Ker se zavedajo, dodaja, da ne morejo prepričati dvh tretjin občinskih odborov in več kot polovico članov Glavnega odbora SLS, ga pozivajo k odstopu. A se to, kot pravi Zidanšek, ne bo zgodilo. Stranka v raziskavah javnega mnenja uživa čedalje večjo podporo, zato ni nikakršnega dvoma, da se bo SLS vrnila v parlament, je prepričan Zidanšek.

»To so pasje bombice posameznikov, ki so začutili, da bi zdaj, ko je stranka sanirana in je v vzponu, lahko spet zasedali pomembne funkcije,« komentira Zidanšek dogajanje v ozadju vrenja v SLS. Po njegovem je treba v pozivu Toplaka razumeti tudi, da poskušajo nekateri stranko premakniti od desnosredinske pozicije k bolj radikalnim stališčem. Po drugi strani pa Zidanšek dodaja, da Toplaka po letu 2014 ni bilo videti nikjer v SLS, zato po njegovem lahko razumemo to dvigovanje temperature v stranki tudi zaradi generacijskega preloma. Zidanšek pravi, da so v SLS dali prednost mladim in da ti zdaj vodijo stranko. »Če želijo stranki dobro, potem naj tudi delajo tako za stranko,« še pravi Zidanšek.