Vsestranska podpora Makedoniji

Makedonija je na 4. mestu med državami, kjer Slovenija največ investira.

Objavljeno
03. april 2018 22.34
Z. P., Be. B., STA
Z. P., Be. B., STA

Ljubljana – Z današnjim uradnim obiskom predsednika vlade v odstopu Mira Cerarja v Makedoniji se poglabljajo tradicionalno dobri odnosi med državama, ki sta si več desetletij delili skupno usodo v Jugoslaviji.

Po obisku makedonskega premiera Zorana Zaeva v Ljubljani novembra lani s Cerarjem tokrat v Skopju načenjata podobne teme, a v novih okoliščinah, saj se Makedonija bliža rešitvi ključne ovire na poti v članstvo Nata in EU – ime države –, pri tem pa ji Slovenija zagotavlja vso moralno in tehnično podporo.

Slovenski in makedonski premier sta po pogovorih v Skopju izpostavila dobre in prijateljske odnose med državama na vseh ravneh. Cerar je zagotovil, da bo Slovenija še naprej podpirala Makedonijo pri prizadevanjih za članstvo v EU in zvezi Nato, saj v njej vidi pomembno partnerico in zaveznico.

Rast blagovne menjave

Premier Cerar je na skupni novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo nad stabilizacijo političnega prostora v Makedoniji, ki predstavlja temeljno predpostavko za uspešen gospodarski razvoj. Pri tem je izpostavil dobro gospodarsko sodelovanje med državama, ki ga med drugim dokazuje rast blagovne menjave.

Kot je poudaril premier, Slovenija ostaja ena največjih vlagateljic v Makedoniji, kar dokazuje, da sta državi dobro sodelovali tudi v težkih časih. Napovedal je, da bo Slovenija še naprej podpirala dobre projekte, med drugim na področju energetike, ekologije, turizma, prehrambne industrije in kmetijstva ter jeklarske in kovinsko-predelovalne industrije.

Ob tem se je zavzel za pospešitev integracije Makedonije in drugih držav Zahodnega Balkana v EU, temeljni cilj teh držav pa mora po njegovem mnenju ostati tudi članstvo v Natu. »Zahodni Balkan je integralni del evropske družine, vprašanje integracije mora biti vsakodnevno na dnevnem redu,« je poudaril in ponudil pomoč Slovenije v teh procesih.

Obisk je umeščen tik pred objavo t. i. poročil o napredku posameznih držav, ki jih pripravlja Evropska komisija. Makedonija pričakuje, da bo komisija podala priporočilo za začetek pogajanj za članstvo v EU, pričakovanjem pa se pridružuje tudi Cerar. Slovenski premier je pozdravil tudi nov zagon v pogajanjih z Grčijo glede imena makedonske države.

Zaev se je Cerarju zahvalil za podporo Slovenije pri vključevanju v EU in Nato. Slovenijo je ob tem izpostavil kot dober primer gospodarskega napredka in evroatlantskega združevanja ter izrazil željo, da bi se gospodarsko sodelovanje med državama še okrepilo.