Z ambasad največ glasov za Janšo, Cerar tretji

Rezultati z veleposlaništev: V Argentini za SDS več volivcev kot za SMC na vseh. SMC uspešnejši od SDS v Bruslju in Beogradu.

Objavljeno
17. julij 2014 16.33
uho*Predvolilno soocenje
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Na devetih od 32 diplomatsko konzularnih predstavništev, na katerih je glasovalo vsaj 50 volivcev, so že v nedeljo prešteli glasovnice in rezultate takoj razglasili in objavili. A le na ambasadah in konzultatih po svetu. V Sloveniji podatki o razpletih do danes popoldne niso bili dostopni.

Objavljeno le, kjer volivci ne vidijo

V Bruslju je objavljene rezultate že pred dnevi v stavbi ambasade posnel dopisnik Dela Peter Žerjavič. Ker morajo biti rezultati volitev po zakonu dostopni javnosti, smo jih zahtevali od državne volilne komisije.

V službah DVK so zadnje dni zatrjevali, da tehnično niso dostopni. Ker teh podatkov tudi po zagotovilih, da nam jih bodo posredovali danes dopoldne, še ni bilo, smo na nenavadno ravnanje, ko so rezultati volitev objavljeni le na večini volivcem povsem nedostopnih mestih po svetu, opozorili tudi predsednika državne volilne komisije Antona Gašperja Frantarja.

Frantar se je strinjal, da je to napačno in da imajo volivci pravico izvedeti za vse rezultate takoj, ko je to mogoče. Nekaj po poldnevu smo nedeljske rezultate na devetih ambasadah le dobili.

Največ glasov z ambasad za SDS in NSi

Na devetih ambasadah je skupaj glasovalo 2082 volivcev. Največ 807 ali 38,76 odstotka jih je bilo za SDS. Sledi NSi s 397 glasovi ali 19,06 odstotka, za SMC je bilo 292 glasov ali 14,02 odstotka, za SD 108 ali 5,18 odstotka. Slabih pet odstotkov sta zbrali Združena levica in Zaab s po 103 glasovi, še pol manj pa Desus s 53 glasovi.

Za SLS je bilo z devetih ambasad le 38 glasov, torej manj kot dva odstotka glasov. Rezultati na ambasadah so SLS še zmanjšali možnsoti, da bi dosegla štiriodstotni prag, do katerega jim je po razpletu na rednih voliščih zmanjalo okoli dvesto glasov.

Največ volivcev v Argentini

Največ 812 volivcev je v nedeljo glasovalo na ambasadi v Buenos Airesu. Skoraj vsi so glasove namenili SDS in NSi. Za prvo je glasovalo 470 volivcev ali skoraj 58 odstotkov tam glasujočih, za NSi 309 ali dobrih 38 odstotkov. Za SMC je na ambasadi v Argentini glasovalo le sedem volivcev. K visokemu skupnemu deležu SDS na ambasadah so velik delež prispevali še volivci v Clevelandu in Torontu. V Clevlendu je bilo za SDS kar 86 odstotkov tam glasujočih. 

Po udeležbi Buenos Airesu sledi konzulat v Trstu, kjer je volilo 288 volivcev. SDS in SMC sta bili skoraj izenačena. Za SDS je bilo 56 volivcev, za SMC 55.

Je pa Cerar Janšo odločno prehitel v Begradu in Bruslju, pa tudi v Zagrebu in Skopju. V Beogradu je veljavno glasovalo 262 volivcev. Za SMC jih je bilo 71, za Desus 25, za SD 22 in za SDS 21. V Bruslju, kjer v glavnem glasujejo državni uslužbenci in drugi, ki so tam na začasnem delu, je od 204 glasujočih večina, 81 volivcev, glasove namenila SMC.  Na drugem mestu sta z enakim številom glasov, 27, SD in nekoliko presenetljivo ZL. Četrta je bila SDS s 25 glasovi. Za SLS je bilo le šest volivcev.

V ponedeljek preštevanje še zadnjih glasov

V ponedeljek bodo volilni organi prešteli še kakšnih deset tisoč glasov, ki so jih volivci iz tujine poslali po pošti ali ki so jih oddali na ambasadah, kjer pa je glasovalo premalo volivcev, da bi preštevanje glasov še zagotavljalo tajnost glasovanja (najmanj 50) in bodo rezultate zato ugotavljali v Ljubljani.