Z dopisnimi kongresi do zlitja v stranko ZL

IDS s spremembo statutarnih pravil znižuje stopnjo participativne demokratičnosti, da bi dosegla Združeno levico.

Objavljeno
01. februar 2017 18.07
združena levica, volitve
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Ambicije vodstev IDS in TRS o zlitju v eno stranko ZL so velike, a pot do tega cilja je tlakovana s številnimi ovirami. Ustanovitveni kongres nove stranke so nameravali izpeljati okoli dneva, ko je bila marca pred tremi leti sklenjena koalicija ZL. A glede na razvoj dogodkov je malo verjetno, da se bo to zgodilo kmalu. Čaka se na IDS.

V Stranki za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) so imeli minulo soboto svet stranke, na katerem so se posvetili vprašanju združitve v eno stranko pod imenom Združena levica. Ta sicer ne obstaja kot pravnoformalni subjekt, ampak zgolj kot koalicija treh strank (IDS, TRS, DSD, civilna združenja). Odkar jim je na volitvah leta 2014 uspel preboj v državni zbor, ko so osvojili šest mandatov, pa ZL kot enota funkcionira zgolj v podobi poslanske skupine, medtem ko stranke delujejo povsem avtonomno. Kot pojasnjuje predsednica TRS Violeta Tomić, so na sobotnem svetu stranke potrdili začrtano pot proti zlitju v ZL. Tako načrtujejo, da bi 25. februarja sklicali konvencijo stranke, združitveni kongres pa bi bil lahko marca, ko bodo končani vsi demokratični postopki.

Sistem zadrge

Združitev strank je predvidena po sistemu zadrge, kar pomeni, da bi vsaka prispevala polovico dediščine in vodstva. Ta pristop v slovenskem strankarskem prostoru že poznamo, leta 1994 je tako nastala združena LDS. A kot pravi član izvršnega odbora TRS Dušan Plut, spremlja proces združevanja več težav, kot so pričakovali. »Občutek imam, da ni toliko težava v programskih razlikah, ampak v osebnostih. IDS in TRS sta vsebinsko blizu, je še nekaj nezaupanja, a se počasi topi. Kljub temu je v TRS čutiti nervozo, da se bo proces povezovanja preveč zavlekel,« pravi Plut, nekdanji član slovenskega predsedstva in zagovornik ekološkega socializma.

Telovadba IDS

Da je pri nekaterih v TRS čutiti veliko nezaupanje do IDS, nam potrjujejo tudi anonimni viri iz TRS. V čem je problem? Načrti za povezovanje v eno stranko so bili oblikovani kmalu bo parlamentarnih volitvah, v treh letih so si tudi že postavili nekaj rokov, do kdaj bi potrdili nadgradnjo koalicije v stranko ZL, zaradi težav v IDS. Ta se, kot vemo, od kongresa aprila lani v Krškem spoprijema z veliko notranjo krizo, saj je del članstva preprečil dokončanje kongresa, nato pa so ga po dolgotrajnih ponavljanjih le izpeljali na dopisni seji in potrdili krovni organ stranke - svet IDS, kjer je večino dobila linija koordinatorja Luke Mesca in poslanske skupine. Glavni razlog za razkol je bilo razhajanje med vodstvom in nekaterimi lokalnimi odbori, ali naj sploh začnejo postopke za zlitje IDS v novo stranko.

O tem, kako naprej, so na svetu IDS razpravljali v torek. Kot pojasnjuje Mesec, je pomembno sporočilo, da so bili vsi sklepi sveta sprejeti soglasno. Za kaj gre? Centralisti, ki ne odstopajo od zlitja v stranko ZL, so se namreč po fiasku na krškem kongresu znašli pred nepremostljivo oviro. Statut stranke IDS, ki je nastajal še v zanosnih časih idealiziranja neposrednega demokratičnega socializma, namreč določa, da morata ključne odločitve, kakršna je združitev v novo stranko, potrditi vsaj dve tretjini članstva. Čeprav so avtonomisti izgubili bitko z vodstvom, so računali, da centralistom zaradi pravil igre ne bo uspelo izpeljati načrta razpustitve IDS. Vendar bi se to lahko spremenilo s predlaganimi spremembami statuta.

Znižanje kvoruma

Na svetu IDS so namreč sklenili sklicati izredni dopisni kongres, na katerem predlagajo spremembo statuta v delu, ki se nanaša na kvorum za sprejemanje odločitev. Vodstvo predlaga, da bi ga znižali na navadno večino, ko bi o ključnih zadevah odločali dve tretjini udeleženih na kongresu. Predlog je nekoliko nenavaden za stranko, ki gradi svojo identiteto na ideji participativne demokracije, a so bile lekcije iz Krškega očitno velika streznitev. Kot pojasnjuje Mesec, se bo dopisni kongres začel 9. februarja in bo potekal teden dni. Če v tem času ne bo dosežen kvorum, se bo glasovanje po pošti podaljšalo še za teden dni. Ko bo glasovanje o spremembi statuta končano, bo sledila priprava sklepov o spojitvi s TRS v stranko Združena levica. A za to bo treba sklicati nov kongres, verjetno bo dopisni, na katerem se bo odločalo že po novih pravilih.

Na svetu IDS so govorili tudi o manj prijetnih stvareh. Poleg znižanja kvoruma so imeli na dnevnem redu ukinitev treh lokalnih odborov. Nazadnje so se člani sveta strinjali z razpustitvijo odbora v Zasavju. To so predlagali sami, pojasnjuje Mesec, ker se je izkazalo, da je premalo aktivnih članov. Na vprašanje, ali je to odsev krize v IDS po lanskem kongresu, se je izmaknil jasnemu odgovoru, češ da to trenutno ni tako velik problem in da ga je mogoče odpraviti, ko bo nastala nova stranka ZL. »Dejstvo je, da ljudje poznajo Združeno levico in si jo tudi želijo v lokalnem okolju,« pravi Mesec, ki je na volitvah sicer kandidiral v zasavskem volilnem okraju.