Z revizorji proti Almi Sedlar

Alma Sedlar: Za postopkom stoji Štefanec, ki želi s postopkom prikriti lastne napake.

Objavljeno
09. december 2015 21.41
jer*KPK
Urban Červek
Urban Červek
Poročilo izredne revizije finančnega poslovanja Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in njegov dodatek, ki smo ga pridobili na Delu, osvetljuje ozadje postopka KPK proti članici njenega senata Almi Sedlar. Ta je prepričana, da je v ozadju gonja predsednika Borisa Štefaneca proti njej.

Oktobra letos je skupna notranja revizijska služba Generalnega sekretariata Vlade RS izdala še dodatek k maja objavljenemu revizijskemu poročilu izredne notranje revizije finančnega poslovanja Komisije za preprečevanje korupcije. V njem dva državna revizorja vztrajata, da mora članica senata Alma Sedlar vrniti 1130 evrov za potne stroške, za katere nima potrdila, da jih je po koncu službene poti vrnila v gotovini. Čeprav je gotovino prejela računovodkinja, ki so jo zalotili pri jemanju gotovine in je morala zaradi tega zapustiti komisijo ter je kazensko ovadena.

Iz Generalnega sekretariata vlade so nas včeraj po odgovore glede revizije usmerili na KPK, iz komisije pa so sporočili, da je revizijo naročil predsednik Štefanec »zaradi suma kršitev pri delu bivše uslužbenke komisije«. Sklepati je, da so prav ugotovitve te izredne notranje revizije razlog, da je KPK uvedla postopek proti članici senata in namestnici predsednika Borisa Štefaneca, zadnji je revizijo po neuradnih informacijah tudi naročil.

Ozadje zgodbe pa je pojasnila Alma Sedlar. Prepričana je, da za postopkom stoji Štefanec, s katerim sta v sporu in ki želi s postopkom proti njej prikriti lastne napake.

Začelo se je z zaposlitvijo računovodkinje Vesne Belec takoj ob prihodu Štefaneca na vrh KPK. »Zgodba je neverjetna, saj so prav to računovodkinjo zalotili, da si je prilastila denar za službeno pot uslužbenca KPK, ne le gotovine, ki sem ji jo izročila sama po vrnitvi s službene poti v Pariz oktobra 2014,« pravi Alma Sedlar, ki priznava, da nima potrdila, saj je pri predaji denarja zaupala računovodkinji. »Vendar številni posredni dokazi potrjujejo, da sem izročila gotovino.«

»Poudariti želim, da moj namen ni biti v konfliktu s Štefanecem, opozarjam zgolj na napake, ki se dogajajo, in na ravnanje, s katerim se ne morem strinjati. Štefanec je v konkretnem primeru računovodkinjo zaposlil, nato kot vodja ni preprečil nepravilnosti, ob njihovem razkritju je omogočil, da je uslužbenka odšla brez krivdne odpovedi, na koncu pa krivdo poskuša naprtiti meni,« je povedala Alma Sedlar.

Kaj pravi revizija

V sklepu poročila izredne revizije delovanja KPK piše: »Glede na dejstvo, da revizor ne razpolaga z dokazili, da je udeleženka službenega potovanja Sedlar Maruška Alma res izročila gotovinska sredstva uslužbenki Vesni Belec, kot je to izhajalo iz primera pod točko 2.2.1 tega priporočila, ko je uslužbenec ob predaji sredstev dobil dokazilo o prevzemu in je bila vsa dokumentacija popolna, ugotavljamo, da dolžnost vračila sredstev ostaja in mora zaposlena Sedlar Maruška Alma izvršiti vračilo sredstev v zgoraj navedenem znesku [1130 evrov].« Revizorja sta tak sklep sprejela kljub dejstvu, da so prav pri omenjeni računovodkinji Vesna Belec odkrili prilaščanje gotovine, zaradi česar je kazensko ovadena, KPK pa je morala tudi zapustiti.

Potrdilo, napisano na roko

Alma Sedlar je opozorila na dejstvo, da je prav med službeno potjo v Pariz jeseni 2014, zaradi katere se zdaj spopada z očitki o domnevnih nepravilnostih, prvič pozvala Borisa Štefaneca k odstopu, po tem pa so se začeli pritiski nanjo, očitno z namenom da bi jo prisilili k odhodu iz KPK. Ker so ji še pred odhodom na bolniško onemogočili dostop do večine dokumentacije KPK, zadnjega dodatka k poročilu pa ji iz KPK niso hoteli poslati, se pred napadi in očitki niti braniti ne more, pravi Alma Sedlar, ki opozarja na številna nenavadna dejstva glede te izredne revizije in očitkov proti njej.

»Komisija za preprečevanje korupcije ni imela nikakršnih pravil glede izročitve gotovine, so pa tako meni kot sodelavcu zatrdili, da denarja ne moreva nakazati, temveč ga morava prinesti v fizični obliki. Sodelavec, ki naj bi potrdilo imel, ima le na roko napisan stavek bivše računovodkinje, da ji je izročil gotovino, ne pa, na primer, blagajniškega izpiska, računalniškega potrdila ali česarkoli podobnega.«

»Komisija je − očitno z namenom, da me čim bolj obremeni − zmotno zatrdila tako revizorjema kot kriminalistom, da z moje službene poti v Pariz ni nobene dokumentacije, čeprav je dokumentacija ves čas obstajala in bila dokumentirana, kar sem pozneje tudi dokazala. Kriminalisti so kljub vsemu za odtujitev obeh zneskov (torej tudi gotovine, ki sem jo prinesla iz Pariza in predala računovodkinji) pozneje ovadili računovodkinjo. V tej zgodbi so kriminalisti profesionalno in korektno opravili svoje delo,« je povedala Alma Sedlar.

»Razpad sistema« v KPK

»Po mojem mnenju je vse, kar se dogaja od oktobra 2014, del povračilnih ukrepov predsednika KPK proti svoji namestnici, ker sem opozorila na nepravilnosti, saj se ne morem strinjati z njegovimi ravnanji. Ker je za zaščito pred povračilnimi ukrepi s strani predstojnika organa v takšnih primerih po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije v Sloveniji pristojna KPK, se ne morem obrniti na nikogar, saj je − kljub očitno drugačnemu mnenju predsednika KPK − jasno, da KPK ne more obravnavati same sebe oziroma sama proti sebi voditi postopkov.«

Medtem se nadaljuje »razpad sistema« v KPK. Iz komisije pospešeno odhajajo sodelavci, po poročanju časopisa Večer jih je odšlo že 20. Poleg tega je morala uslužbenka KPK pred dnevi dogajanje v KPK v Parizu pojasnjevati organizaciji OECD. Ista uslužbenka, ki se je KPK v torek zagovarjala pred OECD, vodi postopek proti Almi Sedlar, hkrati pa ta ista uslužbenka decembra odhaja iz KPK, saj je tudi sama dala odpoved.