Z zakonom do enakosti žensk in moških

Predlog zakona o enakosti žensk in moških prepoveduje spolno nadlegovanje, nadlegovanje in nasilje zaradi spola.

Objavljeno
26. september 2013 17.39
mdr*Dan zena
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Vlada je danes za obravnavo v državnem zboru pripravila predlog zakona o enakosti žensk in moških, ki jasneje opredeljuje, kaj je diskriminacija, in določa sankcije, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Vlada je sprejela tudi izhodišča za pripravo zakona o dolgotrajni oskrbi.

Predlog zakona o enakosti žensk in moških določa, da za to področje ni več pristojen urad za enake možnosti, pač pa organ, pristojen za enakost žensk in moških, je dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Predlog prepoveduje spolno nadlegovanje, nadlegovanje zaradi spola in nasilje zaradi spola. Pristojni minister pa bo vzpostavil strokovni svet za to področje. »Predlog predstavlja krovni okvir za politiko na področju enakega obravnavanje žensk in moških, kar je ključno,« je dejala ministrica.

Zakon o dolgotrajni oskrbi, zavarovanju in osebni asistenci

Glede na izhodišča za pripravo zakona o dolgotrajni oskrbi, osebni asistenci in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo je treba pri pripravi tega zakona sodelovanje med ministrstvom za delo, za zdravje in za finance. Predlog zakona naj bi bil na vladi januarja prihodnje leto, je napovedala ministrica.

Po njenih besedah je nujno, da sredstva, ki so za dolgotrajno oskrbo zagotovljena tako v pokojninskem kot v zdravstvenem in socialnem sistemu, povežejo v enovit sistem. Dana pa bo tudi možnost dopolnilnega zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, da bi se ljudje lahko zavarovali že v času aktivnega življenja.

»Pogledati bo treba, koliko je sredstev v ločenih blagajnah, in ugotoviti, za koliko se že uveljavljene prispevne stopnje lahko zmanjšajo. Potem bi dodali novo socialno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo,« je dejala ministrica.

Višina prispevka, ki bi ga plačevali tako aktivni prebivalci kot upokojenci, je še odprta, pravi. Vprašanje je, ali bo določena v enotni višini ali pa različno glede na materialni in socialni položaj posameznika.

Cilj zakona bo omogočiti, da ljudje ostanejo doma čim dlje, pri tem pa bi okrepili storitve na domu. To naj bi povezali tudi z razvojem socialnega podjetništva, je pojasnila.

Pokojninski sistem vzdržen do 2016 ali 2017

Ob novinarskem vprašanju glede spreminjanja pokojninskega sistema je dejala, da je veljavni sistem glede na izračune vzdržen do leta 2016 ali 2017. Vlada je danes ustanovila delovno skupino za spremljanje učinkov pokojninske reforme. »Prav je, da najprej ocenimo, kaj se dogaja, in potem sprejemamo nadaljnje odločitve,« je dejala ministrica.