Za predsednika DZ predlagan Ljubo Germič

Podporo so mu do sedaj napovedali LDS, SD, Zares, SNS in Desus. Tako ima že sedaj 50 glasov podpore.

Objavljeno
29. avgust 2011 07.02
Posodobljeno
29. avgust 2011 07.13
Ti. K., Pi. K., Delo.si
Ti. K., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer, vodja poslanskega kluba LDS Borut Sajovic in poslanec LDS Ljubo Germič so danes predstavili predlog koalicije v zvezi z vodenjem Državnega zbora v prihodnjem obdobju.

Za predsednika DZ so predlagali Ljuba Germiča, ki je na seji povedal, da je zagovnik temeljitega premisleka in ne naglih odločitev. Germič lahko tako računa na podporo 33 poslancev, kolikor skupaj štejeta omenjeni poslanski skupini.

Podporo Ljubu Germiču za predsednika DZ so za zdaj napovedali poslanci SD in LDS, ki so ga tudi predlagali, pa tudi poslanci SNS, Zares in DeSUS. V SDS njegove izvolitve ne bodo podprli, nepovezani poslanci in poslanci SLS pa bodo o tem odločali v torek. Tako lahko Germič že sedaj računa na 50 glasov podpore, za izvolitev jih potrebuje 46, poroča STA.

Germiča bodo podprli tudi v Zares, ki šteje sedem poslancev, saj je po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurija besedah dobro, da DZ deluje urejeno tudi do morebitnih predčasnih volitev, za to pa potrebuje predsednika ali predsednico.

Tudi v SNS (pet poslancev) nameravajo podpreti Germiča, saj je po besedah predsednika stranke Zmaga Jelinčiča besedah nevtralen, razmišljujoč in najmanj politično obremenjen od vseh koalicijskih poslancev. »Je človek, na katerega se lahko zaneseš, in človek, ki ne zlorablja svoje politične pozicije,« je povedal Jelinčič.

Podporo kandidatu za predsednika DZ, ne glede na to, kdo bi bil predlagan, pa je obljubila tudi poslanska skupina DeSUS, ki šteje pet poslancev.

Poslanci SDS so za sedaj edini, ki so mu odrekli podporo. Poslanci SLS (šest) bodo o tem odločali v torek. In tudi nepovezani poslanci se bodo po besedah Vilija Trofenika o tem dogovorili na torkovem sestanku poslanske skupine.

Kandidaturo bodo po besedah vodje poslanske skupine SD Dušana Kumra vložili na naslednji seji DZ.

Po Kumrovih besedah so se v LDS in SD o podpori Germiču odločili soglasno. Menijo namreč, da je Germič »prava izbira« in da bo dobro vodil DZ.

Germič je poslanec že v tretjem sklicu državnega zbora zapored. Je predsednik odbora za zdravstvo, podpredsednik odbora za delo, družine, socialne zadeve in invalide ter član še dveh delovnih teles DZ. 

Germič bo, če bo na tajnem glasovanju dobil podporo vsaj 46 poslancev, na mestu predsednika DZ zamenjal Pavla Gantarja (Zares), ki je po izstopu stranke Zares iz koalicije napovedal, da bo 1. septembra podal svoj odstop. Po dosedanjih napovedih poslanskih skupin kaže, da bo Germič dobil zadostn

Po nekaterih informacijah naj bi poslanci o novem predsedniku DZ odločali že v petek, torej dan po Gantarjevem odstopu. Za izvolitev sicer kandidat potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov, po dosedanjih napovedih poslanskih skupin pa kaže, da bo Germič dobil zadostno podporo.

Medtem pa premier Borut Pahor še vedno išče kandidate za pet novih ministrov, ki jih bo predlagal ter na ta predlog vezal zaupnico svoji vladi. Imena kandidatov naj bi bila znana do konca tedna, poslanci pa naj bi o zaupnici odločali v drugi polovici septembra.