Za predsednika gre tudi komik

Žiga Papež meni, da Slovenija izgublja nasmeh, ki si ga je nadela ob osamosvojitvi. Poskusil ji ga bo vrniti.

Objavljeno
22. maj 2017 11.43
M. Č., STA
M. Č., STA
Ljubljana − Kandidaturo na prihajajočih volitvah za predsednika republike je napovedal tudi Žiga Papež. Predstavljal se bo kot komik Papster s sloganom Vrnimo Sloveniji nasmeh! Za kandidaturo se je odločil, ker opaža, da »Slovenija izgublja nasmeh, ki si ga je nadela ob osamosvojitvi pred 25 leti«, je pojasnil v predstavitvenem videu.

Med drugim se bo zavzemal za »poenotenje in ponovno združitev slovenskega naroda v homogeno celoto, krepitev pravih slovenskih družin, reformo vlade in revitalizacijo demokracije ter zmanjšanje negativnih podnebnih sprememb in industrijskih negativnih eksternalij«.

V programskih smernicah je izpostavil tudi pomen športa in sprememb v šolstvu. Kot je zapisal, želi poenostaviti in izboljšati celoten šolski sistem ter zvišati povprečno raven izobrazbe. »Pozabiti ne smemo niti na tiste, ki so svojo delovno dobo zaključili, a prepogosto trpijo v razmerah, ki si jih ne zaslužijo,« je še opozoril v videu.

»Čas je za nove obraze in svežo politiko, sem neodvisen kandidat, ki predstavlja ravno to,« je še dejal Papež, ki se je rodil 5. avgusta 1993 v Novem mestu. Diplomiral je na ljubljanski fakulteti za šport, magistrski študij pa nadaljuje na ekonomski fakulteti.

Boj za predsedniški stolček so tudi na dosedanjih predsedniških volitvah napovedovali politično neznani kandidati, ki pa jim praviloma ni uspelo zbrati dovolj podpisov podpore za vložitev kandidature. V nekaterih primerih pa so kandidati predsedniške volitve izkoristili za lastno promocijo oziroma za umetniške ali eksperimentalne namene.

Tako je, denimo, leta 2007 kandidaturo napovedal Artur Štern, ki je pozneje razkril, da je bila njegova kandidatura zgolj medijski eksperiment. V času zbiranja podpisov so snemali dokumentarni film z naslovom Gola resnica.

Z izmišljenim likom Ljubiše Preletačeviće Belega pa je na nedavnih predsedniških volitvah v Srbiji študentu Luki Maksimoviću uspelo zbrati skoraj deset odstotkov volilnih glasov, s čimer se je uvrstil na tretje mesto. Njegov uspeh je bilo veliko presenečenje in izziv politični eliti.

Kandidaturo na predsedniških volitvah v Sloveniji pa so doslej napovedali aktualni predsednik Borut Pahor, slovenski veleposlanik v Skopju Milan Jazbec ter Milan Robič in Jožef Jarh. Po nekaterih neuradnih informacijah namerava v prihodnjih dneh predsedniško kandidaturo napovedati tudi kamniški župan Marjan Šarec, ki je postal znan med drugim kot imitator nekdanjega predsednika republike Janeza Drnovška.