Za referendumski »ne« vsaj okoli 343.000 glasov

Referendum bo stal približno 3,2 milijona evrov, glasovanje bo potekalo v nedeljo, 20. decembra.

Objavljeno
09. november 2015 15.09
MALTA/
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Državna volilna komisija je določila rokovnik za izvedbo referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki bo 20. decembra. Po ocenah DVK stroški referenduma ne bodo presegli 3,2 milijona evrov.

Na današnji dan, ki je v odloku o razpisu referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določen za dan razpisa referenduma, rokovnik predvideva tudi objavo števila volilnih upravičencev v državi. Kot je ministrstvo za notranje zadeve že objavilo, je v evidenco volilne pravice na današnji dan vpisanih 1.715.518 volilnih upravičencev, je pojasnil Dušan Vučko z Državne volilne komisije (DVK).

Od števila volilnih upravičencev je namreč odvisno tudi, koliko glasov je potrebnih za zavrnitev zakona na referendumu. Po veljavni zakonodaji je namreč zakon zavrnjen, če proti njemu glasuje večina, volivcev, ki so glasovali proti, pa mora biti najmanj petina. Točno številko, koliko glasov proti mora biti za zavrnitev na referendumu, bodo tako vedeli na dan glasovanja, če upoštevajo današnjo številko volilnih upravičencev, pa glasov proti ne bi smelo biti manj kot 343.104, je navedel Vučko.

Glasovanje na referendumu v nedeljo, 20. decembra, bo potekalo od 7. do 19. ure. Predčasno glasovanje bo v tistem tednu v torek, sredo in četrtek, prav tako od 7. do 19. ure.