Za referendumsko kampanjo prijavljenih 35 organizatorjev

Rok za prijavo se sicer izteče opolnoči.

Objavljeno
24. november 2015 19.54
Referendum o arhivih

Ljubljana - Državni volilni komisiji (DVK) se je do zdaj prijavilo 35 organizatorjev kampanje pred referendumom o noveli zakona o družini. Odpreti so morali tudi posebne transakcijske račune. Rok za prijavo se sicer izteče opolnoči.

Med organizatorji kampanje bodo vse parlamentarne stranke ter še pet zunajparlamentarnih strank. Ostali organizatorji kampanje pa so društva, združenja, posamezniki in tudi pobudniki referenduma Koalicija Za otroke gre ter njihova predstavnica Metka Zevnik.

Volivci bodo na referendumu 20. decembra odgovarjali na referendumsko vprašanje, ki se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 3. marca 2015?

Po novi referendumski ureditvi se mora za zavrnitev zakona na referendumu izreči večina tistih, ki se udeležijo referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev.

Desus samostojno v referendumsko kampanjo

Desus bo sodelovala v referendumski kampanji o noveli zakona o zakonski zvezi, je po sestanku organov stranke potrdil predsednik Karl Erjavec. Kako se bodo v Desus do novele opredelili, ni povedal, saj imajo v stranki »zelo demokratična stališča«. Izvršni odbor in svet stranke sta se dotaknila tudi drugih aktualnih tem.

SDS v začetku referendumske kampanje državljane poziva k množični udeležbi na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi ter glasovanju proti, kot pravijo, razvrednotenju družine in eksperimentiranju z njo. Nasprotujejo posvojitvam v istospolne skupnosti, novela po mnenju SDS omogoča tudi eksperiment po teoriji spola in redefinira družino.