Za šolo 10, za kulturo pa 17 odstotkov manj denarja

Turk je predstavil na vladi sprejet proračun. Za znanost bo 19 odstotkov manj sredstev.

Objavljeno
05. oktober 2012 15.10
Posodobljeno
05. oktober 2012 15.20
Slovenija, Ljubljana, 26.03.2012. Sasa LONCAR s skupino otrok med plesno delavnico sodobnega plesa v Pionirskem domu na Vilharjevi v Ljubljani. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Minister za izobraževanje Žiga Turk je danes ključnim deležnikom predstavil na vladi sprejet proračun za leto 2013. Za plače v osnovnih in srednjih šolah bo v letu 2013 približno 10 odstotkov manj sredstev glede na drugo polletje 2012. Javni zavodi v kulturi bodo imeli okrog 17 odstotkov manj denarja za plače kot v letu 2011 ali 10 odstotkov manj kot v letu 2012, piše Slovenska tiskovna agencija.

Na novinarski konferenci je dejal, da okvire temu proračunu daje nesposobnost Slovenije, da si na finančnih trgih sposoja denar za delovanje države, javnega sektorja in različne transferje in poudaril, da so se izobraževanje, znanost, kultura in šport znašli v zelo, zelo težkem položaju. »Gre za novo veliko zmanjšanje javnih sredstev na teh področjih, a položaj je težak tudi relativno,« pravi Turk.

Vlada je nekatere dele javnega sektorja po njegovih besedah obravnavala blažje, nekatere pa težje. Turk je, kot je dejal, osebno prizadet, da je vlada vsa štiri področja obravnavala podobno kot uradništvo na ministrstvih in v državni upravi, torej brez posebnih ugodnosti, ki so jih bili deležni na primer zdravstvo, vojska, policija, pravosodje, celo urad za makroekonomske analize in služba vlade za zakonodajo.

»Čez palec moramo na področju ministrstva glede na realizacijo leta 2011 stroške dela zmanjšati za okrog 15 odstotkov. Nekaj tega je bilo realiziranega z zakonom za uravnoteženje javnih financ in z rebalansom leta 2012, na našem področju pa bomo morali večino realizirati v letu 2013,« je dejal.

Za znanost 19 odstotkov manj

Za plače v osnovnih in srednjih šolah bo v letu 2013 približno 10 odstotkov manj sredstev, kot jih je bilo v drugem polletju 2012. Javni zavodi s področja kulture bodo imeli okrog 17 odstotkov manj denarja za plače kot v letu 2011 oziroma 10 odstotkov manj kot v celem letu 2012, je povedal.

Znanost bo dobila 19 odstotkov manj denarja glede na leto 2011 oziroma glede na leto 2012 pa osem odstotkov, visoko šolstvo oziroma univerze pa 16 odstotkov manj kot v letu 2011 in še osem odstotkov manj kot v letu 2012.

Dobili so sicer nekaj dodatnih sredstev, ki jih je minister označil kot »kapljo v morje«. Na ministrstvu še preračunavajo, kaj to pomeni, predvsem za znanost, visoko šolstvo in kulturo.

»Dobro kaže tudi to, da je vendarle to zmanjšanje zadnje in da se kaže stabilno financiranje tega sektorja v letu 2014. Nenazadnje, če primerjamo celoten proračun ministrstva z rebalansom 2012, imamo celo nekaj malega več sredstev, okrog dva odstotka. To pa je na račun večjega obsega evropskih sredstev, s katerimi upamo, da bomo lahko pokrivali glavne težave oziroma zmanjšanja na teh področjih,« je še, po pisanju STA, dodal minister Turk.

Krizne koordinacije za manj bolečin

Na novinarski konferenci ob robu sestanka s socialnimi partnerji in drugimi deležniki pa je Turk povedal, da »zmanjšanje ni moglo biti sprejeto z odobravanjem in da v celotni sferi vlada velika zaskrbljenost«. Dogovorili so se, da na področju kulture, šolstva ter znanosti in visokega šolstva ustanovijo t. i. krizne koordinacije, v katerih bodo sodelovali predstavniki ministrstva, sindikatov, zavodov in drugih deležnikov. Ukvarjale pa bi se s kriznim menedžmentom oziroma s tem, kako za vsa ta področja na čim manj boleč način prenesti proračunska zmanjšanja.

Minister za izobraževanje, kot je dejal, ne deli mnenja, da je treba javni sektor zmanjševati kar povprek. Zato pričakuje, da bodo o tem govorili na kriznih koordinacijah in našli rešitve, ki bodo za sistem čim manj škodljive. Kot je izpostavil, bo treba na teh področjih razlikovati med tistimi, ki učijo, in tistimi, ki so administracija. Na nekaterih področjih je tehnično administrativnega osebja po ministrovih besedah kar 40 odstotkov.