Za umik "pokojninskega" referenduma le še teoretične možnosti

Pobudniki referenduma o pokojninski reformi teoretično lahko pobudo še umaknejo, opozarja podpredsednik DZ Miran Potrč. V Zvezi svobodnih sindikatov so pobudo pripravljeni umakniti le pod pogojem, da se novi pokojninski zakon, ki je "predmet konflikta", izniči.

Objavljeno
15. marec 2011 16.13
Posodobljeno
15. marec 2011 16.39
Ni. Č., delo.si
Ni. Č., delo.si
Ljubljana -  "Javnosti sem želel včeraj samo sporočiti, da odločitve ustavnega sodišča ni mogoče razlagati tako, da na njegovi podlagi avtomatično prihaja do referenduma," je za STA danes dejal Miran Potrč. "Sindikati se lahko bodisi pogajajo naprej bodisi odločijo drugače glede na spoznanja o teži in odgovornosti referenduma. Želel sem pojasniti, da to formalno lahko naredijo," pravi.

ZZZS pripravljen umakniti pobudo v zameno za nova pogajanja

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pravijo, da so pobudo sicer pripravljeni umakniti, vendar pod določenimi pogoji. "Državni zbor naj sprejme zakon, ki bo anuliral pokojninsko reformo, ki je predmet konflikta," je za STA dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič, piše STA.

V tem primeru so se po njegovih besedah pripravljeni takoj pogajati o novi reformi. "Pričakujemo pa drugo pogajalsko skupino vlade. Ta je namreč dokazala, da nima razumevanja do nekaterih kompromisov, ki jih ponujamo sindikati," je dejal.

"Če pokojninska reforma pade, naj Svetlik odstopi"

Tudi v koalicijski DeSUS so že večkrat predlagali umik reforme, s katero se ne strinjajo, in nadaljevanje pogovorov. "Če bo pokojninska reforma na referendumu padla, je prav, da minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik odstopi," je za STA danes dejal predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Po njegovem mnenju je namreč prav, da minister "nosi posledice, ker zakona ni uspel uskladiti ne znotraj vlade ne s socialnimi partnerji". Svetlik sicer ni član stranke, je pa iz kvote DeSUS.

Ustavni sodniki so v ponedeljek sporočili, da ne bodo preprečili referenduma o pokojninski reformi. Potrč pa je v odzivu na odločitev dejal, da ima pobudnik referenduma možnost, da se odloči, da formalno zahteve za razpis ne predloži. Na to dejstvo se bo po njegovih pričakovanjih odzvala tudi vlada in povedala, da je pripravljena na razgovor, ki bi našel kompromisne rešitve za obe strani.

Križanič na referendumu o pokojninski reformi pričakuje uspeh

Minister za finance Franc Križanič je danes v Bruslju izrazil pričakovanje, da bo referendum o pokojninski reformi uspel. "Dolgoročno pokojninsko reformo bomo brez dvoma morali izvesti," je ob tem poudaril.

Ali bo ta pokojninska reforma taka ali drugačna, bodo po njegovih besedah odločili ljudje na referendumu. "A v vsakem primeru drugačna ne more biti kot taka, da bomo morali dlje delali. Dlje živimo in dlje bomo delali," je poudaril minister, ki se v Bruslju udeležuje zasedanja finančnih ministrov EU.

Križanič in dodal, da nekateri poklici dejansko ne zmorejo načrtovane reforme. "Tam je treba najti ustrezno zavarovanje, metode, da se ljudi, ki so na delovnem mestu izpostavljeni različnim zdravju škodljivim pritiskom, hitreje upokoji in se to potem poravna na druge načine," je še menil in podal primer rudarjev, ki že imajo beneficiran staž.