Začele se bodo referendumske spremembe

Predsednik državnega zbora Gregor Virant je za 3. oktober že sklical sejo ustavne komisije.

Objavljeno
12. september 2012 22.17
M. V.
M. V.

Ljubljana – Skupina 50 poslancev (DL, SLS, Desus, SD, 20 poslancev SDS, poslanca narodnosti in samostojni poslanec Ivan Vogrin) je danes v parlamentarni postopek vložila predlog za ustavne spremembe referendumskega člena.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant je za 3. oktober že sklical sejo ustavne komisije. Predlog še nima zadostne dvetretjinske podpore (60 glasov), vendar je Virant prepričan, da je ta dosegljiva. »Da se pod predlog niso podpisali vsi poslanci SDS, je tehnične narave, saj na seji poslanske skupine niso bili navzoči vsi poslanci. Z NSi iščemo kompromisne rešitve, ki bi bile zajete v referendumsko zakonodajo in s katero bi zaostrili vstopne pogoje za razpis referenduma. Iz PS pa imam tudi informacije, da bi stranka utegnila podpreti ustavne spremembe, ki jim po vsebini ne nasprotuje,« je povedal Virant.

Po predloženih spremembah bi bila za veljavnost referenduma nujna 35-odstotna udeležba volivcev, razpisati bi ga bilo mogoče zgolj na zahtevo 40.000 volivcev, po vsebini pa bi bil omejen.