Zadeva Bratušek: Čeferin bo zahteval izločitev Štefaneca

Predsedniku KPK očita pristranskost, zato predlaga njegovo izločitev iz postopka odločanja o imenovanju evropske komisarke.

Objavljeno
02. oktober 2014 14.06
Boris Štefanec predsednik KPK Ljubljana 31.3.2014
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika
Ljubljana − Po odmevnih komentarjih predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca o nekdanji predsednici vlade Alenki Bratušek bo njen pravni zastopnik v primeru predlaganja slovenskih kandidatov za evropskega komisarja Aleksander Čeferin zahteval Štefanečevo izločitev iz postopka.

»Predlagali bomo izločitev predsednika komisije, ki je z včerajšnjimi izjavami jasno pokazal, da je pristranski in da v tej zadevi ne more odločati. Se nam pa tudi postavlja vprašanje, ali nima integritete tisti, ki ne pride po pošto tisoč kilometrov daleč, ali tisti, ki kljub temu, da je zaposlen, ni sposoben ali noče en teden oddati pošiljke na pošto?« pravi Čeferein.

V odvetniški pisarni zagotavljajo, da poročila KPK o domnevnih nepravilnostih pri določitvi seznama kandidatov za evropskega komisarja še niso prejeli in da ga pričakujejo še v zakonitem roku, da bi se lahko ustrezno odzvali na ugotovitve, če bo treba.

Čeferin dodaja, da gre po njegovem mnenju v tem primeru za »čisto politizacijo«. Boris Štefanec je zagotovil, da so zastopniku Alenke Bratušek včeraj popoldne posredovali pošto in da jo bodo dobili najkasneje v petek. Pošto KPK z osnutkom poročila o ugotovitvah pa je zagotovo prejela Bratuškova, ki se ji je 27. septembra izteklo 15-dnevno obdobje za dvig pošte. Od tega dne naprej velja pravilo fiktivne vročitve in posledično s tem začenja tudi teči obdobje sedmih delovnih dni za morebitni odgovor na osnutek poročila KPK o morebitnih nepravilnostih pri izboru kandidatov za evropskega komisarja iz Slovenije.

In kaj bi lahko bil razlog za izločitev Štefaneca iz postopka v primeru Bratušek? Predsednik KPK je v sredo na novinarski konferenci ob 10. obletnici komisije dejal, da se je aroganca do državljanov razširila tudi na imenovanja na položaje v mednarodnih institucijah. »Politika, ki dopušča takšna imenovanja ali je pri tem celo aktivna, ravna v očitnem nasprotju z javnim interesom, saj z imenovanjem nekredibilnih, neprimernih in neizkušenih posameznikov na pomembne položaje v mednarodnih institucijah postavlja zasebni interes teh posameznikov in njihovih strank,« je dejal Štefanec.

Kot je razumeti Čeferina, bi lahko bilo to po njegovem upravičen razlog za izločitev predsednika KPK iz postopka obravnave nekdanje predsednice vlade, ki je v postopku imenovanja za evropsko komisarko, ker ni ohranil videza nepristranskosti.