Zadeva KPK: upravno sodišče še drugič zavrnilo Janševo tožbo

Potrdili so, da je poročilo skladno z določili zakona in da pravice Janeza Janše vtem postopku niso bile kršene.

Objavljeno
16. julij 2014 14.52
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si

Ljubljana - Z upravnega sodišča so danes sporočili, da so 9. julija drugič zavrnilo tožbo Janeza Janše. Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) je v tožbi očital neustavno in nezakonito delovanje pri nadzoru premoženjskega stanja.

V sodbi KPK je sodišče razsodilo, da je njihovo poročilo skladno z določili ZIntPK, izdano v zakonito izvedenem postopku in da pravice Janeza Janše vtem postopku niso bile kršene.

Pred enim mesecem je vrhovno sodišče že ugodilo pritožbi predsednika SDS Janeza Janše, ki jo je vložil po tem, ko je upravno sodišče zavrnilo njegovo tožbo zoper poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zaradi posega v človekove pravice in temeljne svoboščine. Sodbo upravnega sodišča je takrat razveljavilo in zadevo vrnilo upravnemu sodišču v nov postopek.

KPK je namreč pri Janezu Janši ugotovila, da se je njegovo premoženje od leta 2004 nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za vsaj 210.000 evrov. Precej financiranja je bilo z velikimi količinami gotovine, o kateri pa ni znano, kdaj, kako in od koga jo je dobil. Janša se je precej zapletel pri transakcijah pri nakupu stanovanja v Ljubljani in nakupu hiše v Silovi pri Velenju. Številke, ki jih je predstavil KPK, se niso ujemale s podatki komisije. Prav tako ni zadovoljivo pojasnil financiranja potovanj, sodnih taks in nakupa vozila, katerega vrednost je bila veliko višja od tiste, ki jo je prijavil. KPK je opozorila tudi na 100.000 evrov premoženjske koristi, ki jo je pridobil od družbe Imos, ki je preplačala zemljišče v Trenti.

Poročilo o (nepojasnjenem) premoženjskem stanju, ki ga je januarja 2013 objavila KPK, je bilo, kot se je izkazalo pozneje, katastrofalno za takratnega premiera Janeza Janšo in ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Janša je sicer izgubil premierski položaj in vlado ter dolgoročno tudi možnost, da bi sestavil še kakšen ministrski kabinet, a je ostal trdno v sedlu najmočnejše opozicijske stranke SDS. Jankovića je bolj kakor ne navidezno odpihnilo s položaja predsednika PS, županski položaj pa je s podporo stranke in svoje mestne liste v celoti ohranil.