Zadeva Popov: zvonjenje po toči

Načelnik Andrej Osterman bo kaznoval pripadnika slovenske vojske.

Objavljeno
14. december 2015 20.16
Dejan Karba
Dejan Karba
Ljubljana – Obrambno ministrstvo si je premislilo: minuli petek so trdili, da se proti sklepu soboškega sodišča ne bodo pritožili, včeraj pa je ministrica Andreja Katič napovedala pritožbo na odločitev sodišča v zvezi z nadaljevanjem pregona Berislava Popova. Pravobranilstvo, ki o nameri ministrice še ne ve ničesar, lahko pritožbo pošlje le še danes.

Čeprav je usoda kazenskega pregona proti nekdanjemu poveljniku JLA Berislavu Popovu, ki je s svojo brigado konec junija leta 1991 iz Varaždina rušilno prodiral proti avstrijsko-slovenski meji, kristalno jasna – Popov bo opran krivde –, je obrambna ministrica po besedah opozicijskega poslanca Vinka Gorenaka (SDS) »z všečno potezo« napovedala, da bo ministrstvo pri pravobranilstvu zahtevalo, naj se pritoži na sklep murskosoboškega okrožnega sodišča.

To je 4. decembra zavrnilo pobudo ministrstva, naj nadaljuje pregon nekdanjega poveljnika JLA, proti kateremu je višji okrožni državni tožilec Žarko Bejek umaknil obtožnico, ki je Popova bremenila vojnega hudodelstva nad civilnim prebivalstvom.

»Državno pravobranilstvo usmeritvenega navodila ministrstva za obrambo za vložitev pritožbe zoper sklep Okrožnega sodišča v Murski Soboti doslej ni prejelo, pritožbeni rok pa se bo iztekel jutri,« je včeraj popoldne sporočila Anita Drev z državnega pravobranilstva. Tam so za Delo že prejšnji teden pojasnili, da sami pregona proti Popovu kot stranski tožnik ne morejo nadaljevati, saj je za to edino pristojno tožilstvo, ki pa je od pregona odstopilo. Tega, da se rok za pritožbo izteče danes, se zavedajo tudi na ministrstvu, a poudarjajo, da bo pritožba na mariborsko višje sodišče zagotovo romala pravočasno.

Na včerajšnji jutranji seji parlamentarnega odbora za obrambo pa je presenetil tudi načelnik generalštaba SV, generalmajor Andrej Osterman. Napovedal je, da bo zato, ker Marko Unger (poveljnik šole SV za podčastnike) in Tomaž Pörš (zaposlen v združenem sektorju SV za strateško načrtovanje) o tem, da bosta za sodišče pisala strokovno mnenje, nista obvestila svojih nadrejenih, proti njima uvedel disciplinski postopek. Pörš nam je pojasnil, da skladno z zakonom o javnih uslužbencih dovoljenja nadrejenih za pisanje mnenja nista potrebovala, poleg tega pa je še opozoril, da je načelnik generalštaba najverjetneje zamudil osemdnevni rok za uvedbo disciplinskega postopka. Tiskovni predstavnik SV Simon Korez to zanika: poudarja, da je rok za uvedbo tovrstnega postopka šest mesecev od dneva, ko je bilo predstavljeno obremenjujoče dejstvo.