Zadnji rok za volilne transakcijske račune v ponedeljek

Državna volilna komisija, ki pripravlja gradivo za izvedbo predčasnih volitev, bo rokovnik volilnih opravil sprejela jutri.

Objavljeno
20. oktober 2011 15.34
Posodobljeno
20. oktober 2011 16.01
Ne. Š., Delo.si
Ne. Š., Delo.si

Ljubljana - Predsednik države Danilo Türk bo predvidoma danes opolnoči razpustil parlament in razpisal predčasne volitve. Državna volilna komisija (DVK) tako na današnjem srečanju pripravljala gradivo za izvedbo volitev, pri čemer rokovnika volilnih opravil še ni sprejela. To bo komisija storila jutri, bodisi na redni bodisi na dopisni seji, poroča STA.

Na seji DVK je danes prišlo do zapletov pri določanju rokov za izvedbo posameznih volilnih opravil. Člani komisije so imeli različna mneja o tem, kako šteti posamezne roke, ki jih določa zakonodaja. Za razlago rokov iz zakona o volilni in referendumski kampanji je bilo tako pristojno tudi ministrstvo za javno upravo, ki je v sodelovanju z računskim sodiščem, DVK, inšpektoratom za notranje zadeve in vladno službo za zakonodajo pripravilo nekaj pojasnil.

Med drugim so danes razpravljali o vprašanju glede spoštovanja roka v zvezi z odprtjem posebnega transakcijskega računa. Organizator volilne kampanje mora namreč račun odpreti najpozneje 45 dni pred dnem glasovanja, a volitve v tem času sploh še niso bile razpisane.

Na ministrstvu za javno upravo menijo, da je skrajni rok za odprtje posebnega transakcijskega računa prvi naslednji delovni dan po objavi odloka, torej v ponedeljek, 24. oktobra. V vsakem primeru pa morajo organizatorji kampanje račun odpreti, še preden opravijo prvo transakcijo, namenjeno volilni kampanji.

Enako velja za obveznost medijev z objavo pravil za spremljanje volilne kampanje in obveznost lokalnih skupnosti, da javno objavijo pogoje za pridobitev pravice do uporabe plakatnih mest. Rok se bo prav tako iztekel v ponedeljek.