Zagreb ponovno poziva Slovenijo, naj umakne žičnato ograjo

Ostojić je v četrtek ocenil, da gre pri slovenskem postavljanju žice za provokacijo, na katero Hrvaška ne bo nasedla.

Objavljeno
20. november 2015 18.22
Ograja na meji
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Zagreb - Hrvaško zunanje ministrstvo je danes poslalo Sloveniji novo diplomatsko noto, v kateri znova protestira zaradi »nadaljevanja protipravne postavitve bodeče žice na hrvaškem državnem ozemlju« ob reki Sotli. Ocenjujejo, da je bil slovenski odgovor na hrvaško noto 12. novembra »popolnoma neprepričljiv« in pozvali Ljubljano, naj umakne žico.

»Slovenija se je povsem izognila odgovoru na dejstvo, da je tudi na podlagi slovenske uradne evidence bodeča žica postavljena na določenih območjih Republike Hrvaške,« so zapisali. Slovenija je postavila bodečo žico na območju reke Sotle v hrvaški katastrski občini Dubravica, so sporočili na spletni strani hrvaškega zunanjega ministrstva. Občina Dubravica se nahaja ob reki Sotli, ki meji na območje med Dobovo in Bizeljskim. Slovenijo so zato danes znova pozvali, naj umakne postavljeno bodečo žico s hrvaškega državnega ozemlja.

Dodali so, naj Slovenija, če ima za to potrebo, postavlja bodečo žico na svojem državnem ozemlju ter naj ob tem spoštuje bivšo mejo med republikami, ki je v trenutku osamosvojitve postala mednarodna meja med državama, kot je to zapisano tudi v slovenski temeljni ustavni listini iz 25. junija 1991.

Hrvaška je že prejšnji teden z diplomatsko noto opozorila Slovenijo, da je postavila bodečo žico na dve sporni točki ob mejnih prehodih Harmica (Rigonce) in Bregana (Obrežje). Že takrat je pozvala Slovenijo, naj čim prej umakne ograjo s spornih točk.

Slovensko zunanje ministrstvo je v odzivu na protestno noto 12. novembra zavrnilo navedbe Zagreba, da del bodeče žice poteka po hrvaškem ozemlju. Ob tem so poudarili, da je namen začasnih ukrepov uravnavati migracijske tokove in ne demarkacija meje ter da ne gre za prejudiciranje meje med državama.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je ob tem tudi dejal, da Slovenija ne bo umaknila ograje, saj da za to ni argumentov. Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v četrtek ocenil, da gre pri slovenskem postavljanju žice za provokacijo, na katero Hrvaška ne bo nasedla.

Znova je dejal, da lahko Hrvaška žico z lahkoto kadarkoli umakne, a je ob tem poudaril, da ne bodo vlekli nobenih potez, ki bi lahko ogrozile načrt predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja za sodelovanje med državami, ki se nahajajo na balkanski begunski poti.