Zakaj je »zmrznilo« obveščanje o rezultatih?

Požarni zid je onemogočil, da bi ljudje lahko spremljali spreminjanje rezultata med preštevanjem glasov na referendumu.

Objavljeno
21. december 2015 11.06
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − Po objavi rezultatov predčasnega glasovanja na referendumu ob 19. uri, ko so začeli prihajati pravi rezultati v večjem številu, so spletne strani, kjer je bilo mogoče spremljati preštevanje glasov in posledično spreminjanje rezultata, včeraj prenehale delovati.

Občasno je kakšen delček deloval na katerem od računalnikov, praviloma pa do podatkov ni bilo mogoče priti.

V Državni volilni komisiji so že včeraj pojasnili, da je razlog za težave na ministrstvu za javno upravo, ki je skrbnik spletne strani. Državna volilna komisija je nekaj časa del najpomembnejših neuradnih rezultatov po spletnih omrežjih celo sama objavljala.

Z ministrstva so danes, ker smo prosili za pojasnilo, sporočili, da se je to zgodilo zaradi kratkotrajnega izpada spletnega mesta Volitve.gov.si. Zapisali so: »Napaka je bila nemudoma odpravljena in spletna stran je nato delovala nemoteno. Kljub temu pa pojasnjujemo, da je do napake prišlo zaradi nedavne zamenjave požarne pregrade. Nova požarna pregrada je namreč povečan obisk omenjenega spletnega mesta tekom današnjega dne zaznala kot nenavaden dogodek, zato je blokirala njeno delovanje.«

Požarni zid so po neuradnih podatkih popravljali pred dvema tednoma. Dežurni vzdrževalec požarne pregrade je bil ob 19.40 obveščen o težavah, do 20.13 je težavo odpravil, kar pomeni, da je bila napaka odpravljena v 33 minutah, so pojasnili z ministrstva.

Državna volilna komisija je objave podatkov po  19 uri, ko so objavili izide glasovanja na predčasnem glasovanja, sicer zamaknila do 19.40, ker je na enem od volišč v okraju Grosuplje pred tem zmanjkalo elektrike in so tam glasovanje podaljšali za 40 minut, do 19:40 ure.

Ko so podatke objavili, pa je sistem na ministrstvu za pol ure "padel", zaradi velikega zanimanja ljudi in požarnega zidu.