Zakaj ne ministrstvo za pomorstvo in promet?

Marko Pavliha, pomorski pravnik: Ob noveliranju zakona o vladi je čas tudi za ustreznejša imena za nekatera ministrstva.

Objavljeno
04. september 2014 09.39
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper − Zakaj ne bi ministrstev poimenovali tako, kot jim gre, in zakaj ne bi imeli ministrstva za pomorstvo in promet? se sprašuje pomorski pravnik in nekdanji minister za promet Marko Pavliha, ki trdi, da je ob noveliranju zakona o vladi čas tudi za ustreznejša imena za nekatera ministrstva.

»Kljub privilegirani prometni, logistični in pomorski legi v osrčju Evrope naša država ne premore ministrstva, ki bi ga tudi v nazivu krasila beseda 'promet' oziroma 'transport',« je opazil nekdanji prometni minister in zatrdil, da ne gre samo za simbolično potezo. »Gre za bistveno več in izhaja iz naše pomorske tradicije, celostne pomorske politike EU, resolucije o pomorski naravnanosti Slovenije, nacionalnega programa razvoja pomorstva, pomorskega zakonika, strategije za Jadran. Vse to je dovolj velik razlog, da bi upravnega mutanta, ki se ponesrečeno imenuje ministrstvo za infrastrukturo, preimenovali v ministrstvo za pomorstvo in promet,« predlaga Pavliha. Okolje in prostor bosta po njegovem tako in tako spet združena pod eno streho, neprometna infrastruktura spada na ministrstvo za gospodarstvo, prometna infrastruktura pa je le del širšega pojma − prometa ali transporta.

Pred desetimi leti je Marko Pavliha v zadnjem trenutku preprečil, da bi ukinili direktorat za pomorstvo. Danes je pomemben resor pomorstva skoraj povsem izginil z ministrstva za infrastrukturo, kar je po njegovem sramota in recept za izgubo gospodarskih priložnosti. Uprava RS za pomorstvo ne more in ne sme izvajati vseh nalog, ki jih predvideva evropska pomorska politika, ker je za te naloge primerno le pristojno ministrstvo. Velik del slovenskega prometa pa je odvisen od uspešnosti pomorskega gospodarstva, pa če to ime ministrstva prizna ali ne.