Zakaj Simčič spričevala ne bo dobil nazaj

Odvetnik poslanca Ivana Simčiča pravi, da bodo prisiljeni vložiti tožbo, če tožilstvo ne bo vrnilo spričevala.

Objavljeno
12. marec 2012 21.40
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Vodstvo Desusa bo po neuspelih poskusih pridobitve »originalnega« spričevala njihovega poslanca Ivana Simčiča, ki ga zaradi nove preiskave hrani Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, zahtevalo pojasnila kar od generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja.

Zakon o kazenskem postopku določa, da mora tožilstvo – tudi kadar se postopek ne konča z obsodilno sodbo – zapleniti predmete, ki bi jih osumljenci ali obdolženci lahko uporabili pri novem kaznivem dejanju ali če je to v korist splošne varnosti oziroma morale.

Tako tožilstvo, na podlagi posebnega sklepa, seveda nikoli ne vrača zaseženih drog, nelegalnega orožja ali nevarnih snovi, čeprav je kaznivo dejanje obdolženega zastaralo ali je bil ta celo oproščen storitve kaznivega dejanja. Enak princip velja tudi v »aferi Spričevalo«. Tožilstvo Simčiču leta 2007, ko je zastaral prvi postopek zaradi ponarejanja, srednješolskega spričevala ni vrnilo, saj je očitno ocenilo, da bi ga lahko znova uporabil.

A Simčičev odvetnik Luka Podjed opozarja, da tožilstvo, ob tem ko je ovadbo zavrglo, ni izdalo posebnega sklepa, da se listina trajno zaseže. »Očitno so tedaj ocenili, da listina ni ponarejena, nadaljnje zadrževanje listine pa je torej nezakonito. Če na tožilstvu moji stranki ne bodo izročili spričevala, bomo prisiljeni vložiti tožbo,« je pred dnevi napovedal Podjed. Zakonodaja sodiščem omogoča, da sporne predmete zasežejo tudi brez posebnega sklepa tožilstva.

Erjavec odgovarja Türku

Vodstvo Desusa se je danes v primeru Simčič odločilo obrniti na generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja in tako še nekoliko prestavilo dokončno odločitev o usodi njihovega poslanca. Vodja strankine poslanske skupine Franc Jurša je napovedal, da bodo od Fišerja zahtevali obrazložitev tožilske ugotovitve, češ da je Simčičevo srednješolsko spričevalo ponaredek. »Upam, da bomo odgovor dobili kmalu, potem pa bomo ustrezno ukrepali,« je dejal Jurša.

Na čedalje večji javni pritisk k ukrepanju proti poslancu Ivanu Simčiču – v petek ga je k odstopu posredno pozval tudi predsednik republike Danilo Türk – pa se je na svoj način odzval predsednik Desusa Karl Erjavec. »Drugorazrednih tem ne komentiram,« je izjavil po sestanku vodstva stranke. Pri tem je očitno nalašč izbral predsednikove besede, s katerimi je Türk leta 2009 dvignil veliko prahu, ko je odgovoril na novinarsko vprašanje, ali se namerava pokloniti žrtvam povojnih pobojev Barbara rova v Hudi Jami pri Laškem.

V Desusu je vroče

Vse manj potrpljenja pa imajo v južnoprimorskem pokrajinskem odboru Desusa, od koder prihaja poslanec Ivan Simčič. Po številnih izstopih – ti so bili sicer večinoma vezani na strankino odločitev, da sodeluje v desnosredinski koaliciji – zdaj občinska odbora Postojna in Pivka načrtujeta razrešitev Desusove regijske predsednice. Računajo pa tudi na sklic izrednega kongresa stranke, kjer bi problematizirali tako strankin vstop v desnosredinsko koalicijo kot (ne)ukrepanje vodstva stranke v primeru Simčič.

A do tega je še daleč, saj naglas o izrednem kongresu razmišljajo le posamezniki v južnoprimorski lokalni organizaciji. Tega se očitno zavedajo tudi vodilni v Desusu. »Stanje v stranki je, kakršno pač je. Lahko bi bilo boljše, lahko pa tudi slabše,« je danes izjavil strankin vodja poslanske skupine Jurša.

Člani ljubljanskega odbora pa so potrdili, da pričakujejo Simčičev odstop, a hkrati verjamejo, da bi Desus moral obdržati šest poslanskih sedežev.

Kos obsodil Simčičevo ravnanje

Vrsti javnih apelov poslancu Ivanu Simčiču in predsedniku njegove stranke Karlu Erjavcu se je pridružil tudi nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos. Opozoril je na različno obravnavo poslancev in običajnih državljanov. »Kaj bi storil vaš šef, ko bi odkril, da imate ponarejeno spričevalo, vi pa bi mu rekli, da to ni nič takšnega, ker za to še niste bili pravnomočno obsojeni? Kaj mislite, koliko časa bi še imeli službo?« se sprašuje na spletnem blogu.