Zakon o zdravstveni dejavnosti v prvi obravnavi dobil podporo DZ

Poslanci so z 42 glasovi za in 23 glasovi proti podprli predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti.

Objavljeno
30. maj 2017 12.45
lvi*stavka
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Ljubljana − V razpravi so bile poslanske skupine, tudi koalicije, kritične do predlaganih rešitev, ki med drugim urejajo področje koncesij in opredeljujejo konkurenčno prepoved v zdravstvu.

V predstavitvi poslanskih skupin so večinoma poudarjali, da bi si želeli celovitih, in ne delnih rešitev, ki se ne lotevajo najbolj perečih težav v zdravstvu. V razpravi je bilo zaslediti tudi nasprotujoča si konceptualna stališča glede vloge koncesionarjev in dela pri drugih delodajalcih.

Poleg koncesij in konkurenčne prepovedi novela ureja tudi področje nadzorov pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti ter oglaševanja zdravstvenih storitev, med drugim prepoveduje zavajajoče oglaševanje.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob predstavitvi zakona v DZ izrazila prepričanje, da bodo predlagane spremembe za bolnike pomenile večjo kakovost in varnost zdravstvenih storitev ter da bo naš zdravstveni sistem bolje urejen. Dejala je tudi, da se s predlogom novele ohranja solidarno javno zdravstvo.

To po njenih navedbah pomeni, da je temelj zdravstva mreža javnih zdravstvenih zavodov. Koncesionarji oziroma zasebniki v javni sistem vstopijo tam, kjer ljudje zdravnika potrebujejo, pa javna mreža tega ne zagotavlja. »Ta zakon je zakon o zdravstvu za ljudi, pa ne le zato, ker Slovenci dajemo zdravje na prvo mesto vrednot, ampak predvsem zato, ker zdravstvo v Sloveniji s tem zakonom ostaja javno, dostopno vsem ljudem, ne glede na višino dohodka,« je povedala poslancem.