Zamenjava po odstopu Mišiča

 Poslanski sedež Jeriču, ne več Klanjščkovi.

Objavljeno
18. september 2013 20.53
jer/ Seja DZ, Drzavni zbor, slovenski poslanci
 P. J., notranja politika
P. J., notranja politika

Ljubljana – Državni zbor po seznanitvi z odstopom Gašparja Gašparja Mišiča polnega poslanskega mandata v petek ne bo dodelil poslanki Mirjam Bon Klanjšček, ki je Mišiča nadomeščala v zadnjem letu, ko je novi predsednik uprave Luke Koper opravljal funkcijo državnega sekretarja v kabinetu premierke.

V državni volilni komisiji so nas opozorili, da polni poslanski mandat po odstopu poslanca pripada naslednjemu po rezultatu v volilni enoti, na Primorskem pa je višji odstotek od Klanjščkove, ki jo je v Novi Gorici volilo 26,68 odstotka volivcev, v Sežani zbral Aljoša Jerič s 27,49 odstotka. Jerič je nadomestni poslanec zaradi boljšega rezultata postal že pred Klanjščkovo, v državnem zboru pa nadomešča ministrico Tino Komel.

Podoben primer se je zgodil že v prejšnjem mandatu, ko se je poslanskemu sedežu odpovedal Anton Rop in je polni poslanski mandat pripadal Andreju Magajni, ki je do takrat v parlamentu nadomeščal takratnega finančnega ministra Franca Križaniča.

Z manjšo zamenjavo v vrstah Pozitivne Slovenije, po kateri bo namesto Mišiča polni poslanski sedež v petek dobil Jerič, namesto ministrice Komelove pa nadomestni sedež še Klanjščkova, se bo že danes seznanila tudi Mandatno-volilna komisija državnega zbora.