Zaostritev pogojev za referendum

Danes bo začela z delom skupina za usklajevanje sprememb zakona o referendumu in ljudski iniciativi.

Objavljeno
14. september 2012 09.53
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si
Ljubljana - NSi predlaga, da bi bilo za začetek postopkov za referendum potrebnih 10.000 overjenih podpisov v tednu dni, s tem pa pogojuje podporo ustavni spremembi referendumske ureditve. S poslanskimi glasovi NSi bi namreč lahko dosegli ustavno večino zanjo, navaja STA.

Pogajanja o zaostritvi pogojev za začetek postopkov za zahtevo referenduma, ki se bodo začela danes predvidoma ob 11. uri in bodo v prihodnje potekala vzporedno s postopki za ustavno spremembo referendumske ureditve, bo vodil vodja poslancev NSi Matej Tonin.

Skupina petdesetih poslancev iz vrst SDS, SD, SLS, DeSUS in DL, poslanca narodnih manjšin in nepovezani poslanec Ivan Vogrin, je sicer predlog ustavne spremembe v parlamentarni postopek vložila v sredo.

Pod predlogom ni podpisov poslancev iz PS in NSi. Slednja namreč nasprotuje 35-odstotnemu kvorumu, ki bi bil potreben za veljavnost referenduma. Vendar je pripravljena na kompromis in podpreti ustavne spremembe, če druge stranke podprejo njen predlog glede vstopnih pogojev za zahtevo referenduma.

Stranke se strinjajo, da bi morali biti podpisi za začetek postopkov overjeni na upravni enoti. Odprto je še vprašanje, koliko podpisov bi za to potrebovali in v kakšnem roku. Predlog NSi je sicer podprl predsednik SD Igor Lukšič.

Ustavna sprememba ima sedaj načelno podporo oseminpetdesetih poslancev, kar je dva glasova premalo. Toda predsednik DZ Gregor Virant ocenjuje, da bi ustavno večino v DZ lahko dosegli s kompromisom z NSi.

Pozitivna Slovenija sicer predlaga, da bi te ustavne spremembe začele veljati šele leta 2015, kar je za druge stranke v nesprejemljivo, povzema STA.

Sedanje koalicijske stranke si torej prizadevajo za uveljavitev sprememb glede referenduma in ljudske iniciative. Morda ne bi bilo presenetljivo, če ne bi istih vzodov s pridom uporabljali sami za uvljavitev svojih političnih inicijativ.