Zaračunavanje stroškov je nesprejemljivo

Zaračunavanje stroškov dela javnih uslužbencev za dostop do informacij javnega značaja je nesprejemljivo, opozarja informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Objavljeno
11. december 2015 13.04
Slovenija, Ljubljana, 19.Julij2010, Generalna sekretarka Državnega zbora Mojca Prelesnik na novinarski konferenci. Foto: Igor Zaplatil/DELO
Matjaž Albreht
Matjaž Albreht

Državni zbor bo v torek, 15. decembra, obravnaval spremembe zakona o dostopu do informacij javnega značaja, v katerem je predvideno, da se za posredovanje informacij javnega značaja lahko zaračunajo le materialni stroški. Poslanske skupine SMC, Desus in SD predlagajo črtanje te določbe, namesto nje pa predlagajo, da se uvede možnost, da organi zavezanci zaračunajo tudi stroške dela javnih uslužbencev. S tem se stroški za prosilce povečujejo. Informacijska pooblaščenka opozarja, da bo to v praksi vplivalo zlasti na tiste kategorije prosilcev, ki se tega instituta poslužujejo pogosteje in tudi po obsegu zahtevajo več informacij. To pa so novinarji, medijske hiše, predstavniki nevladnih organizacij in civilne iniciative.

Informacijska pooblaščenka je že večkrat opozorila na problematiko neupravičenega zaračunavanja stroškov dostopa do informacij javnega značaja, predvsem stroškov dela javnih uslužbencev, ki so za opravljanje javnopravnih nalog sicer že plačani iz javnih sredstev. V pritožbenih primerih, s katerimi se srečuje v praksi, namreč zaznava, da lahko višina stroškov neposredno negativno vpliva na izvrševanje temeljne človekove pravice dostopa do informacij javnega značaja.

Pravica dostopa do informacij javnega značaja je pomemben instrument nadzora nad delovanjem organov javnega sektorja, zato mora način zaračunavanja stroškov za njeno izvrševanje ostati v najnižjih možnih merah. Informacijska pooblaščenka verjame, da so to le materialni stroški in da v demokratični družbi ni primerno, da organi javnega sektorja stroške svojega dela »prevalijo« na prosilce. Informacijska pooblaščenka je zato poslance v pismu pozvala, naj predlagano dopolnilo SMC, Desus in SD ne podprejo.