Zaradi komisarke porušeno zaupanje

Nova kandidatka: Prvak Desusa Karl Erjavec že dvomi, da bo koalicija zdržala do konca mandata.

Objavljeno
10. oktober 2014 21.31
Zoran Potič, notranja politika, Boris Šuligoj, Koper
Zoran Potič, notranja politika, Boris Šuligoj, Koper
Ljubljana – Odločitev o novi kandidatki za evropsko komisarko je dodobra zamajala koalicijske temelje. Po dolgih usklajevanjih koalicijskih partneric SMC, Desusa in SD je na koncu odločilo glasovanje na dopisni seji.

Prvo vprašanje, ki se je zastavilo po odločitvi ministrskega zbora v razmerju devet za in sedem proti, pri čemer se je Violeta Bulc izločila iz glasovanja, je, ali bo zaradi tega trpela trdnost koalicije. Čeprav na vladi ne razkrivajo, kako je kdo glasoval, je mogoče iz razmerja moči z veliko mero gotovosti sklepati, da so bili proti imenovanju Bulčeve za evropsko komisarko vsi ministri iz vrst Desusa in SD. Predsednik vlade Miro Cerar je zagotovil, da vlada ni v nobeni krizi. »Še naprej deluje odgovorno in stabilno,« je dejal. V četrtek zvečer so opravili koalicijski partnerji tri kroge usklajevanj, a soglasja niso mogli doseči, zato je odločilo glasovanje, kar je temelj vsakega demokratičnega procesa, je pojasnil Cerar.

Premier je zagotovil, da je potekalo glasovanje povsem transparentno in v skladu z notranjimi pravili vlade, tega pa da ni mogoče v ničemer primerjati s postopkom določanja kandidata za evropskega komisarja v vladi Alenke Bratušek. Cerar je še zagotovil, da je Bulčeva zelo dobra kandidatka za evropsko komisarko, ima dobre vodstvene sposobnosti, obsežne strokovne reference in potrebne izkušnje s področja Evropske unije. Po njegovem je kandidatka popolnoma zavezana evropskim vrednotam, kar bo pomemben dejavnik pri njenem ocenjevanju v Bruslju.

Razočaranje v koaliciji, še najbolj v SD

V koalicijskih strankah so bili nad razpletom razočarani. Še najbolj v SD, ki je do zadnjega pritiskala, da bi postala komisarska kandidatka evropska poslanka Tanja Fajon, ta pa je v Bruslju dosegla celo podporo svoje politične skupine Socialnih demokratov in Evropske ljudske stranke. »Osebno sem neprijetno presenečen. Ob tako pomembnem vprašanju bi bilo smiselno doseči politični konsenz. Ko smo v SD prvič predlagali Fajonovo, smo se posvetovali s skupino socialistov v Bruslju. Ima potrebne strokovne kompetence, zaradi odločne politične podpore pa ocenjujemo, da ima veliko možnosti, da ji uspe. Če bi Slovenija vztrajala pri Fajonovi, ki jo je Cerar enkrat že podprl, tako kot Karla Erjavca, bi lahko računala na dodatne bonitete, ki jih potrebuje,« je dejal Dejan Židan. Prvak SD je prepričan, da bi lahko z izbiro Fajonove računali na močno komisarsko funkcijo.

O tem, kakšno področje bi lahko vodila Bulčeva, Cerar ni želel špekulirati, ker je odločitev v rokah predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. Cerar in Juncker sta bila v minulih dneh večkrat v stiku in slovenski premier je dejal, da bosta v prihodnje dobro in tesno sodelovala. Namignil je tudi, da je o komisarjih opravil več pogovorov z različnimi državniki, da je bilo čutiti določene politične namige, a da je bila vlada pri tej odločitvi suverena.

Erjavec svari SMC pred izgubo zaupanja

Tudi prvak Desusa Karl Erjavec ni skrival nezadovoljstva. »Desus je glasoval proti, ker menimo, da predlagana kandidatka nima ustreznih izkušenj za to funkcijo. Njene edine politične izkušnje so 14 dni ministrovanja v slovenski vladi, v državnem zboru je bila samo pri zaprisegi. Nima izkušenj niti s slovenskim parlamentom. Zato nas zelo skrbi, kaj se bo zgodilo v evropskem parlamentu,« je danes na Belvederju nad Izolo pred obiranjem oljke županov izjavil Karl Erjavec. In kaj to pomeni za koalicijo? »Mislim, da je to zelo slaba popotnica, saj bo vlada še pred hudimi preizkušnjami. Sprejemati bo morala težke reforme in ukrepe. Če hočeš uspešno delati, potrebuješ močno koalicijo in zaupanje med partnerji. Če se bo takšno brutalno preglasovanje nadaljevalo, potem koalicija nima dobrih možnosti, da bi zdržala celoten mandat,« je dejal Erjavec, ki kljub temu pričakuje, da dogovori iz koalicijske pogodbe ne bodo preglasovani.