Zdravniki pisali komisarju za človekove pravice

Prosijo za urgentno pozornost zaradi povečanja nestrpnosti do zdravnikov in s prstom kažejo na druge sindikate, ki pa obtožbe zavračajo.

Objavljeno
09. december 2016 20.38
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar

Ljubljana – Pri zdravniškem sindikatu Fides so prepričani, da se je nestrpnost do njih zelo povečala, zato so na to v pismu opozorili visokega komisarja za človekove pravice Sveta Evrope. Za tako stanje krivijo predvsem druge sindikate javnega sektorja. Ti obtožbe seveda zavračajo.

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin se je podpisal pod pismo, ki ga je v četrtek naslovil na visokega komisarja za človekove pravice Sveta Evrope Nilsa Muižnieksa. V njem Kuštrin Muižnieksa prosi za urgentno pozornost zaradi povečane nestrpnosti do zdravnikov v Sloveniji po podpisu sporazuma med Fidesom in vlado 2. decembra. Po tem, piše Kuštrin, je večina drugih reprezentativnih sindikatov javnega sektorja začela groziti, da bo mobilizirala množice proti sindikatu. Pri tem imajo očitno podporo dveh političnih strank vladajoče koalicije, ki nista naklonjeni sporazumu, in nekaj medijev. Sindikati so trdili, da se borijo za socialne pravice svojih članov, kaže pa, da gre bolj za populistično gibanje proti konkretnemu sindikatu in poklicni skupini, ki je po njihovem mnenju odgovorna za njihov neuspeh na pogajanjih, še piše v pismu. »Zdaj odkrito krivijo naš sindikat, da je naš sporazum 'pogoltnil' ves razpoložljivi denar za javne uslužbence in za njihove zahteve. Kar seveda ni res, saj je sporazum s Fidesom vreden približno 36 milijonov evrov in ta znesek ne more biti odločilen za 255 milijonov evrov, ki jih zahtevajo sindikati.« Sindikate obtožujejo, da delajo iz zdravnikov, ki se počutijo vse bolj nelagodno in kot žrtve javnega nadlegovanja, in njihovega združenja »državnega sovražnika«, poglavitni dokaz povečanja nestrpnosti pa je bil umor zdravnika v bolnišnici, ker bolnik ni bil zadovoljen s čakalnim seznamom, je prebrati v pismu.

Za povečavo kliknite na pismo.


Demonizira se skupina

»To je zgodba, ki ni od včeraj. Zdravniki se dejansko počutijo ogrožene, saj se po podpisu sporazuma, ki je sledil legalnim pogajanjem z vlado, organizirajo pogromi, legalno podpisani dokument se prikazuje kot rušenje plačnega sistema in uničenje države. Dobivamo maile, da tako rekoč odžiramo kruh revnim. Vse skupaj gre predaleč, to ni več podoba demokratične družbe, ki spoštuje človekove pravice,« je komentiral Bojan Popovič, generalni sekretar Fidesa, in dodal, da se uspeh ene poklicne skupine demonizira.

Zakaj so se odločili, da na problem opozorijo Muižnieksa? »Na slovenski ravni nimamo več nekih perspektiv, zadeva traja že predolgo, nimamo več občutka, da je naša družba sposobna zavarovati človekove pravice v tem smislu. Slovenska družba je naravnana tako, da zelo visoko ščiti pravice neke razmeroma slabo definirane večine, nekega socialno nižjega srednjega sloja, ki ga prikazuje kot edinega, ki je ogrožen v svojih pravicah. Mi mislimo, da ni, da ga izjemno ščitita precejšen del politike in močno sindikalno gibanje. Marginalne skupine izključenih so pa na obeh straneh socialne lestvice: na eni strani imamo prekarce, ki ne dobijo službe ali delajo v nemogočih razmerah, na drugi pa je vsa inteligenca, zdravniki, sodniki, v končni fazi tudi novinarji, torej neka skupina intelektualcev, ki je v tej državi kriva za vse, kar se dogaja,« je odgovoril Popovič, ki pričakuje, da bo dal Svet Evrope priporočila, »kako naj se temu streže«. Po njegovih besedah se taki pogromi nad zdravniki v EU dogajajo še na Hrvaškem, Slovaškem in v Romuniji.

Kopica laži in podtikanj

»V tem pismu je ogromno laži, insinuacij, ki verjetno težko ostanejo brez odziva. Mi nismo ne Fidesa ne zdravnikov nikoli izpostavljali kot tistih, ki so krivi za sklenitev sporazuma, je pa dejstvo, da imamo tudi drugi sindikati pravico zastopati svoje članstvo. Naša zahteva je bila, da se vse zaposlene v javnem sektorju obravnava enako. Podpis sporazuma spreminja pogoje, pod katerimi smo se pripravljeni pogajati z vlado,« se je odzval Jakob Počivavšek, vodja druge pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja. »Vse drugo se nam podtika in se izkrivlja. Ne vem, kdo je omenjal kakšne proteste, meni to ni znano. To je izmišljotina.« Ali so na pogajanjih uspešni, pa naj presoja vsak zase oziroma naj pove članstvo, meni Počivavšek, ki je prepričan, da je način, ki so ga ubrali pri Fidesu, škodljiv. »Gre za temeljno nerazumevanje marsičesa o tem dialogu, ki poteka v Sloveniji. S tem pismom prej delajo škodo sebi kot komu drugemu.«

Predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja je najbolj prizadelo, da je v tem pismu, ki je naslovljeno na pomembno institucijo, »cel kup neresnic in izkrivljanja dejstev, na drugi strani pa tudi obtožb, ki imajo neverjetne razsežnosti«. »Ena od teh gre v smeri, da smo sindikati, vsaj posredno, obtoženi za smrt zdravnika v Izoli. To je tako velika manipulacija, da sem naravnost pretresen, kako daleč so tukaj šli kolegi,« je dejal Štrukelj. »Mi smo vsakič posebej poudarili, da nihče ne polemizira z zdravniki, da je naša kritika naslovljena na vlado. Moram reči, da tega pisma ne razumem. Tudi, denimo, političnega jezika, da razumemo zdravnike kot razrednega sovražnika. To se sicer sliši zelo bombastično, a nima nobene podlage v dejstvih.« Po njegovem mnenju v besedilu skorajda ni stavka, ki bi bil resničen. »Ena od dramatičnih obtožb v njem je, da naj bi mi pripravljali proteste, ki naj bi se obrnili proti zdravnikom. To nima enega samega drobca stika z realnostjo. Ta trditev je dobesedno sfabricirana. Tisti, ki nam očitajo, da jih omejujemo, brutalno obtožujejo druge sindikate. Pri tem ponavljajo vzorec, da se za svoje pravice borijo z diskreditacijo drugih,« je komentiral Štrukelj.