ZL, SD in Zaab bi priznale Palestino

Poslanci za čim hitrejšo rešitev krize na Bližnjem vzhodu.

Objavljeno
11. november 2014 17.18
jer*Luka Mesec, Združena levica
Ma. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si, STA
Ma. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Poslanska skupina Združene levice (ZL) zahteva sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko, na kateri želi doseči priznanje Palestine v državnem zboru kot neodvisne in suverene države.

Da je prišel čas za priznanje Palestine, menijo tudi v SD in Zaab.

»Zaradi nedavnih dogajanj in razvoja na področju evropske zunanje politike, predvsem pa na podlagi zgodovinskega poteka dogodkov na območju Bližnjega vzhoda, postaja vse bolj jasno, da zahteva kriza na tem območju, ki traja že od leta 1947, čim hitrejšo rešitev, ki bo v skladu z mednarodnim pravom in osnovnimi načeli mednarodne diplomacije,« so razloge za pobudi pojasnili v ZL.

Do danes je že 135 držav članic Združenih narodov, torej 70 odstotkov držav članic, med njimi tudi evropske države, priznalo Palestino kot državo. Nazadnje, konec oktobra, je Palestino priznala Švedska, članica EU in ob tem k takšnemu koraku pozvala tudi druge države, saj da je nepriznanje Palestine kot države zaradi izraelske okupacije v nasprotju z mednarodnim pravom.

V ZL so prepričani, da bi priznanje Palestine pripomoglo k reševanju vedno bolj perečega političnega in humanitarnega problema na Bližnjem vzhodu, hkrati pa bi Slovenija s tem odločno izkazala tudi svojo verodostojnost.

Da je prišel pravi čas, da tudi Slovenija prizna Palestino, so prepričani tudi v SD, kjer celo obžalujejo, da tega nismo storili že prej. Kot je v izjavi dejal poslanec SD Matjaž Nemec, se očitno izkazuje, da je bila politika do tega vprašanja v zadnjih desetletjih napačna.

Spomnil je, da je minuli teden že evropska poslanka iz njihovih vrst Tanja Fajon pozvala, da tudi Slovenija prizna neodvisno Palestino, in poudaril, da so znotraj vlade prav oni pobudniki za delovanje v tej smeri.

Uradno stališče glede tega bodo sicer v stranki sprejeli v četrtek, ko bo o tem odločalo predsedstvo stranke, je še napovedal Nemec.

Tudi v Zaab so očitno podobnega mnenja. Kot so izpostavili v izjavi za medije, je Slovenija svojo državnost utemeljila na pravici do samoodločbe, zato bi morala biti moralno zavezana Palestincem in tudi drugim narodom, ki so v podobnem položaju, ter jim omogočiti uveljavljanje te iste pravico.

Kot so še dodali, so sicer trdno zavezani EU in usklajeni zunanji politiki držav članic unije, a obenem menijo, da se Slovenija ob tem vprašanju ne bi smela skrivati za neenotnostjo držav članic, pač pa bi morala ohraniti načelno držo.

Predsednik DZ Milan Brglez se medtem glede morebitnega priznanja Palestine osebno ni želel izreči, je pa v današnji izjavi za STA ocenil, da je pravi čas za razpravo o tem vprašanju ter da je DZ vsekakor pravo mesto za to.