Združenje VSO kazensko ovadilo Milana Kučana

Očitajo mu, da ni preprečil razorožitve TO. Kučan: Moja vest je mirna. Blaž Zgaga: Večina orožja shranjena v skladiščih JLA.

Objavljeno
17. maj 2016 16.43
Milan Kučan 31.oktobra 2014
Ma. F., STA, N. Č.
Ma. F., STA, N. Č.

Ljubljana − Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je podalo kazensko ovadbo proti nekdanjemu predsedniku republike Milanu Kučanu. Očita mu, da je kot predsednik predsedstva maja 1990 zagrešil veleizdajo, sabotažo in pomoč pri njej, ker ni preprečil razorožitve Teritorialne obrambe (TO). Predsedstvo je namreč potrebovalo tri dni, da je ukazalo, naj TO orožja ne predaja JLA, pravijo.

Po besedah predsednika VSO Aleša Hojsa je namreč 15. maja 1990 takratni načelnik TO Ivan Hočevar po navodilih beograjskih oblasti izdal ukaz, da morajo vsi štabi TO svoje orožje predati v skladišča JLA. Na podlagi ukaza so štabi začeli predajati orožje, le v 13 občinah so se temu uprli.

Ker je Slovenija novo, demokratično vlado dobila šele dan pozneje, je bil po Hojsovih besedah edini operativni organ v državi predsedstvo republike (konstituirano je bilo 10. maja 1990), ki ga je vodil Kučan. Hkrati je bilo predsedstvo po takratni zakonodaji vrhovni poveljnik TO v času miru, je spomnil Hojs.

Hojs: Ovadba je podprta z dokumenti

Kot tako bi po prepričanju Hojsa in VSO 15. maja 1990 moralo izdati ukaz, naj TO orožja ne predaja JLA, a je to storilo šele 18. maja popoldne, ko je bila večina orožja že predanega. S tem je po mnenju VSO Kučan zagrešil veleizdajo in sabotažo, ki ju kazenski zakonik opredeljuje kot kaznivi dejanji.

Po besedah takratnega obrambnega ministra Janeza Janše ne držijo dosedanja Kučanova zatrjevanja, da je bilo predsedstvo o ukazu obveščeno 17. maja. »To je notorična laž,« je dejal. Po Janševih besedah je predsedstvo v enem izmed poročil celo samo priznalo, da je bilo o ukazu obveščeno že 15. maja. Pozneje je sicer izdalo drugo poročilo, v katerem je zapisano, da je bilo obveščeno 17. maja, a obstajajo tudi drugi dokumenti, objavljeni v knjigi Veleizdaja Slovenije, ki dokazujejo, da temu ni tako, je dejal Janša.

TO je imela po Janševih besedah sicer okoli 110.000 kosov orožja. Če ne bi prišlo do razorožitve oziroma predaje orožja JLA, se jugoslovanske oblasti po njegovem prepričanju Slovenije ne bi upale napasti. »Zato gre za dejanje, ki je povzročilo smrt večjega števila oseb in veliko materialno škodo,« je poudaril.

Ovadba, ki so jo podali tako na tožilstvo kot policijo, je po Hojsovih besedah obširno obrazložena in podprta z dokumenti. Vse, kar v VSO pričakujejo od organov pregona, pa je, da »bodo opravili svojo zakonsko dolžnost in ovadbo sprocesirali«.

Kučan: Moja vest je mirna

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je za Televizijo Slovenijadejal, da je njegova vest mirna. Pojasnil je, da ga o načrtovani razorožitvi TO takrat niso obvestili, »ker, kot pravijo, niso imeli v mene zaupanja in bi veliko tvegali«. Ob tem je dodal, da bi na podlagi obvestila lahko ravnal drugače.

Odziv na ovadbo je napovedal za sredo.