Zelena luč za ustavne spremembe

Ustavna komisija je DZ predlagala, naj začne postopek za spremembo ustave v delu, v katerem govori o referendumu.

Objavljeno
04. oktober 2012 20.56
M. V., notranja politika
M. V., notranja politika

Ljubljana - Ustavna komisija je danes prižgala zeleno luč za začetek ustavno-revizijskega postopka za spremembo referendumske ureditve. »Za« so glasovali v vseh parlamentarnih strankah, razen v NSi, ki ima zadržke do 35-odstotnega kvoruma za veljavnost referendumskega izida. Ustavna komisija je še sklenila, da bo v mesecu dni organizirala javno predstavitev mnenj o tej temi, v tem času pa naj bi svoje opravila tudi strokovna skupina ustavne komisije. To na predlog poslanskih skupin sestavljajo Matej Avbelj (predlog SDS), Janez Čebulj (DL), Janez Pogorelec (SLS), Tone Jerovšek (NSi), Igor Kaučič (Desus), Lojze Ude (PS) in Ciril Ribičič (SD).

Da pa začetek postopka, ki ga mora potrditi še državni zbor, za zdaj še ne pomeni, da bodo spremembe 90. člena ustave tudi v nadaljevanju postopka zagotovo doživele dvetretjinsko poslansko podporo, je nakazala že današnja razprava.

Pozitivna Slovenija je povedala, da ima veliko zadržkov do prepovedi referenduma glede posameznih zakonov. V stranki so prepričani, da predložena dikcija, po kateri referendum ni dovoljen o zakonih, ki imajo vpliv na javnofinančne odhodke, pomeni, da želimo skozi stranska vrata v ustavo vpeljati fiskalno pravilo, ki pa mu PS nasprotuje. Tudi v DL imajo pomisleke glede prepovedi referenduma o določenih zakonih, vendar so pripravljeni na iskanje kompromisnih rešitev. V SLS pa tudi niso prepričani, ali je 35-odstotni kvorum prava rešitev.