Zelena luč za začetek reforme financiranja kampanj in strank

Reforma o financiranju strank: Največ pomislekov imajo v opozicijski SDS, a kar nekaj tudi v vladnem Desusu.

Objavljeno
27. september 2013 21.52
jer_Volitve za EU parlament
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Za začetek reforme financiranja strank in kampanj je sinoči glasovala večina poslancev. Proti noveliranju zakona o kampanjah ni bil nihče, 20 poslancev SDS pa je glasovalo proti spreminjanju zakona o političnih strankah.

»Rešujemo zamude ali okostnjake, ki padajo iz dneva v dan iz omar, od izbrisanih do mirageov, regresov javnih uslužbencev, tretje četrtine plačnih nesorazmerij,« je notranji minister Gregor Virant poslancem pojasnil, zakaj zaradi šest let starih opozoril Greca o netransparentnosti financiranja kampanj predlaga spremembo ureditve.

Virant je koncept preglednosti, po katerem bi morali kandidati in stranke razkriti donatorje denarja, sicer pred časom nadomestil s prepovedjo, ki pravi, da podjetja in druge pravne osebe sploh ne smejo podarjati.

Niti darila posameznikov zaradi sledljivosti ne bi bila dovoljena v gotovini nad 50 evrov, javnosti pa bi stranke morale po volitvah razkriti vse, ki so podaril več kot 1500, in ne več 4500 evrov, kot je veljalo prej. Reformo je javno podprl predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič.

Poslanci so danes opravili le prvo razpravo o zamislih, med katerimi je tretjinsko povišanje najvišjih dovoljenih vsot porabe za kampanje, drugačna delitev proračunskih dotacij in širitev nadzorne pristojnosti računskega sodišča.

Največ pomislekov, tudi o spremembi sistema delitve proračunskega denarja, ki bi skoraj podvojil vsote za LDS, TRS in SNS, so imeli v opozicijski SDS. Presenetljivo pa nekaj tudi v vladnem Desusu. Ivan Hršak je Viranta, denimo, vprašal, ali je »pesimističen do izidov naslednjih volitev in pričakuje upad priljubljenosti svoje stranke«