Janša: »Do ponedeljka mi povejte, ali ste v vladi ali ne.«

Radovan Žerjav: Dajmo čas SDS in PS, naj razmislita o svojem stališču, ki je zame šokantno!«

Objavljeno
10. januar 2013 12.01
Posodobljeno
10. januar 2013 12.01
sls
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Premier Janez Janša je na sestanku štirih koalicijskih partnerjev, na katerega prvaka DL Gregorja Viranta ni bil povabljen, povedal, da bo svojo dokončno odločitev sporočil v ponedeljek. Do takrat pa naj mu koalicija sporoči, ali je še v vladi.

Po poročanju 24.ur je premier dejal: »Kriznih sestankov več ne bo, do ponedeljka mi povejte, ste v vladi ali ne, sicer se začnem pripravljat na predčasne volitve.«

SLS: PS in SDS naj si vzameta čas za razmislek

»Smo v zapleteni situaciji. Sam bi, če bi dobil takšno poročilo kot Zoran Janković in Janez Janša, odstopil in poiskal drugega predsednika vlade,« je po seji izvršnega odbora stranke SLS dejal predsednik stranke Radovan Žerjav

»Na ulicah imamo nezadovoljne ljudi zaradi skorumpiranih politikov. Spoštujemo pravno državo in poročilo KPK. V SLS znamo povleci odločno potezo. To smo večkrat dokazali. Politiki bi morali sami vedeti kdaj je čas da se umaknejo,« je dejal Žerjav. 

Po njihovem mnenju je nekorektno, da SDS prelaga odgovornost na njih, ki »niso nič krivi« in »niso na prangerju poročila KPK«. »Vzeli si bomo čas za razmislek. Dajemo tudi čas SDS in PS, naj razmislita o svojem stališču, ki je zame šokantno,« je še dejal Žerjav in dodal, da bo SLS v primeru neodstopov Janše in Jankovića razmislila kako naprej.

»Koalicija lahko ostane taka, kot je, vendar naj SDS predlaga drugega kandidata za premierja,« je pred začetkom izvršnega odbora SLS, dejal poslanec Roman Žveglič.

Desus gre lahko na predčasne volitve

Desus gre lahko po besedah Erjavca na predčasne volitve, lahko nadaljuje v koaliciji: »Nas zanima predvsem to, da bi država čim prej izšla iz krize.«

Erjavec je pojasnil, da še vedno vztraja na svojem stališču glede ugotovitev protikorupcijske komisije o Janši in prvaku PS Zoranu Jankoviću. Če očitki Jankoviću in Janši držijo, morata po mnenju Erjavca oba odstopiti.

Pri odstopu obeh vztraja tudi predsednik DL Virant, a zaenkrat tako Janša kot Janković ostajata na svojem položaju.

Na vprašanje, ali bodo v Desus počakali na poteze SLS in DL, je Erjavec odgovoril, da čakajo le na poteze predsednika vlade. Sicer pa je prvak Desus še pojasnil, da so v stranki bolj zainteresiran za predčasne volitve kot za tehnično vlado. Ta namreč po njegovem prepričanju nič ne rešuje.

Odločitev DL znana v soboto, Virant ne odstopa od stališč

Predsednik DL Gregor Virant danes še molči o nadaljnjem sodelovanju stranke v vladni koaliciji. Pravi, da bodo vse odločitve padle v soboto na seji sveta stranke, medtem pa zagotavlja, da se danes ni sestal z nobeno od koalicijskih partneric.

Dogajanje v koaliciji je po seji vlade v odgovoru na novinarsko vprašanje komentiral tudi minister za pravosodje in javno upravo, ki prihaja iz vrst DL, Senko Pličanič. Dejal je, da bo o tem, kakšno je stanje in kako naprej, v soboto odločal svet DL, sam pa dogajanja ni želel komentirati.

Pličanič je v svojem in v imenu finančnega ministra Janeza Šušteršiča povedal, da vlada normalno dela naprej in da aktualno dogajanje nanjo ne vpliva.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk pa je preko družbenega omrežja Twitter sporočil: »Morda bo kdo presenečen, ampak danes na vladi je bilo vzdušje delovno in optimistično.«

Janša uživa podporo le v Nsi

Predsednica NSi Ljudmila Novak danes o vsem skupaj molči, vendar je že v sredo pojasnila, da predsednik vlade za zdaj uživa zaupanje NSi. Tehnična vlada se ji ne zdi realna možnost, pa tudi po mnenju predsednika DeSUS Karla Erjavca to ne bi bila najboljša rešitev. Erjavec je danes dejal, da DeSUS nima težav s predčasnimi volitvami.