ZL bo predlagala Verbičevo razrešitev s predsedniškega mesta

Razprava o zakonu o romski skupnosti: Predstavniki Romov na seji, ki jo je sklicala ZL, niso dobili besede, kar je v nasprotju s parlementarno prakso.  

Objavljeno
11. maj 2017 17.28
jer/komisija
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana - Kolegiju predsednika državnega zbora bodo v ZL jutri dopoldne predlagali, da zaradi nedemokratičnega vodenja sej in teptanja vseh pravil, razreši predsednika odbora za notranje zadeve Dušana Verbiča, ki prihaja iz vrst SMC. Današnje dogajanje, da k besedi ni pustil predstavnikov romskih združenj, je zgolj kaplja čez rob, z njegovim načinom vodenja sej so bili nezadovoljni že od vsega začetka, pravijo. V SMC se na poziv še niso odzvali.

»Preden nadaljujete s tepihovanjem demokracije in omejevanjem razprave, predlagam, da dopustite, da tudi tisti, ki so prisotni na seji, dobijo besedo, kot je to običaj na večini, če ne skoraj na vseh delovnih telesih državnega zbora, razen tega, odkar ga vodite vi,« je dopoldne poslanec Združene levice Matej T. Vatovec pozval predsedujočega Verbiča. Ta se je branil, da je v poslovniku zapisano, da se na sejo lahko povabi zainteresirano javnost, vendar to ni obveza.

V ZL so zakon o romski skupnosti vložili že pred časom. Danes ga je obravnaval matični odbor, stranka pa je pri njegovi pripravi sodelovala s predstavniki različnih romskih organizacij, ki jih je tudi povabila na včerajšnjo sejo, vendar jim predsednik odbora ni omogočil razprave.

Od romskih predstavnikov je besedo dobil le Jožef Horvat Muc, predsednik Zveze Romov, ki je dejal, da zakon podpira, vendar ga je treba še dopolniti.

Verbiču, sicer namestniku vodje poslancev SMC, očitajo, da je zaradi vladnega nasprotovanja predlogu preprečil razpravo poslancev in tistih, ki se jih zakon tiče. »To je nedopustno, nedemokratično in ena navadna svinjarija,« je bil oster Vatovec. Ker besede kljub ponavljajočim se pozivom, predstavnikom Romov ni dal, bo ZL kolegiju predlagala, da ga z mesta vodenja odbora razreši.

Vlada ignorira obstoječi predlog in pripravlja svojega

Zakon o romski skupnosti že desetletje ni bil spremenjen, na nujnost njegove osvežitve pa državo vseskozi opozarja Svet Evrope. Vlada pripravlja svoj zakon, zato predloga ZL ne podpira. Trinajst poslancev je tako včeraj izglasovalo, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Čez dva tedna ga bodo poslanci obravnavali še na plenarni seji, kjer se bo njegova zakonodajna pot skoraj zagotovo zaključila.

Matjaž Hanžek, poslanec ZL, je spomnil, da je večina vlad zahteve po urejanju romskega vprašanja preprosto ignorirala. Ta koalicija ga je ignorirala dve leti in pol, zdaj pa ne dopušča niti razprave o tem. Obregnil se je tudi ob vodenje sej, ki da krši vseh poslovnike in predpise, s čimer je koalicija pokazala svojo »grozljivo nedemokratičnost.«  

Romi množično na Gregorčičevo

Svoje videnje dogajanja so na izjavi za medije opisali predstavniki treh romskih združenj. Bogdan Miklič iz Zveze Romov za Dolenjsko je obžaloval, da predlog ni dobil podpore. Ob tem pričakuje, da bo SMC odstavila Verbiča, in napovedal, da bodo dolenjski Romi zahtevali izboljšave zakona. V nasprotnem primeru napoveduje množične proteste pred vladnih poslopjem.

Podobnega mnenja je Haris Tahirović iz romskega informacijskega centra Anglunipe, ki napoveduje iskanje drugih možnosti, če vlada ne bo ugodila njihovim zahtevam.

Predsednik Zveze Romov za Belo krajino Zvonko Golubič pa je bil ogorčen nad tem, da je Verbič na sejo povabil samo Horvat Muca, ker ni legitimni predstavnik njihove skupnosti. Kot pravi, ga je nastavila politika, ne ljudstvo, in zato ne more predstavljati celotne populacije.