ZL ni uspela zbrati dovolj podpisov za sklic izredne seje o privatizaciji

Le v NSi so razpravo o privatizaciji pozdravili, a pod pogojem, da se ne razpravlja o preklicu sklepa DZ o odtujitvi državnih naložb.

Objavljeno
08. september 2014 19.25
Luka Mesec iz stranke Združena levica v novinarskem središču v Ljubljani 13.julija 2014.
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Združeni levici ni uspelo zbrati dovolj podpisov za sklic izredne seje DZ o privatizaciji, pripravlja pa v petek ob 17. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani protest.

Tiskovni predstavnik Združene levice Nikola Janovič Kolenc je za STA pojasnil, da bodo več o tem sporočili v torek.

Da bi preprečila neutemeljeno razprodajo državnega premoženja, je poslanska skupina Združene levice takoj po vzpostavitvi delovanja novega sklica DZ drugim poslanskim skupinam predlagala sklic izredne seje, na kateri bi razpravljali o preklicu sklepa DZ o soglasju k odtujitvi državnih naložb.

V stranki NSi so razpravo o privatizaciji pozdravili, če bi bila brez točke o preklicu omenjenega sklepa, preostale parlamentarne stranke pa podpore niso bile pripravljene dati, so danes sporočili iz Združene levice.

»Večina je namreč že v prejšnjem sklicu DZ podprla sklep o prodaji naložb države, ki je omogočil začetek razprodaje. Nova vladajoča stranka je v svojem koalicijskem sporazumu to stališče potrdila,« so pojasnili.

V Združeni levici, kot poudarjajo, prodaji državnih podjetij ne nasprotujejo zato, ker bi zagovarjali njihovo slabo upravljanje v preteklosti. »Nasprotujemo ji zato, ker bodo podjetja po prevzemu postala de facto podružnice tujih korporacij, te pa jih bodo upravljale izključno v interesu matičnih družb,« so dodali.