Zoran Janković ni več predsednik stranke

Kongres PS: Umaknil se je, da bi si opral ime in se morda vrnil, ostaja župan Ljubljane.

Objavljeno
12. januar 2013 21.05
Zoran Potič, Tanja Starič, notranja politika
Zoran Potič, Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Ustanovitelj in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je pustil čakati okrog 700 udeležencev kongresa do konca, ko je sporočil, da bo zamrznil predsedniško funkcijo. Tega ni storil zaradi očitkov poročila protikorupcijske komisije, ampak zato, da bi razbremenil politično situacijo. S tem bi omogočil hitro rešitev politične krize z imenovanjem tehnične vlade.

Takoj po odločitvi Zorana Jankovića se je postavilo vprašanje, kaj pravzaprav pomeni zamrznitev predsedniške funkcije na položaju predsednika Pozitivne Slovenije. Vodja poslanske skupine PS in predsedujoči na kongresu Jani Möderndorfer je pojasnil, da statut stranke ne predvideva zamrznitve funkcije, zato lahko to pomeni le, da je Janković odstopil s predsedniške funkcije. Pred tem je Janković pojasnil, da bo njegova funkcija v PS »zamrznjena« do volilnega kongresa (ki bo verjetno še letos), kjer bodo ponovno izbirali predsednika stranke. V tem času bo skušal oprati svoje ime, je pojasnil, da bi se lahko vrnil in znova kandidiral za predsednika stranke.

Alenka Bratušek vodja PS?

Svet PS bo v prihodnjih dneh izbral vršilca dolžnosti predsednika PS. To bi lahko postal kateri od treh podpredsednikov stranke (Melita Župevc, Maša Kociper, Robert Golob), v neformalnih pogovorih z udeleženci pa je bilo kot možno ime za vodenje stranke najpogosteje izpostavljena poslanka PS Alenka Bratušek. » To predsednikov potezo ocenjujem kot državotvorno dejanje. Smo pa odprli možnost tistim, ki so jih polna usta besed o tem, da smo prav mi ovira za novo vlado,« je dejala Bratuškova. Na vprašanje, ali bo ona vodila stranko, je povedala: »O tem zdaj res ne bi govorila, saj je bila tudi za nas predsednikova odločitev presenečenje.«

Podpredsednik PS Robert Golob je potrdil, da sam ne namerava prevzeti vodenja stranke. Pojasnil je, da morebitnega mandatarja, če bo DL izstopila iz koalicije, ne nameravajo predlagati, ker bi to bilo neresno. Odstop Zorana Jankovića pa je komentiral na naslednji način: »Vse to je namenjeno temu, da pride Slovenija takoj iz politične krize, da ne čakamo na predčasne volitve in izgubljamo dragocenega časa, da takoj dobimo mandatarja. Janković je postavil interes Slovenije pred svoj osebni interes.« Druga podpredsednica PS Melita Župevc je dodala: »To je bila njegova osebna odločitev. Danes je sprejel neke poteze in stranka jih je sprejela.« Tretja podpredsednica Maša Kociper pa je presodila, da je Janković potegnil modro potezo. »Namen je razbremeniti politični prostor in v interesu naše države omogočiti koalicijo, ki bi delovala do predčasnih ali rednih volitev.« Zanikala je, da bi lahko vodila stranko do kongresa, zaradi zasebnih in družinskih razlogov.

Poslanski odzivi

Poslanec PS Roman Jakič pravi, da so pričakovali neko Jankovićevo potezo, je pa presenečen do določene mere, saj osebno meni, da je to odstop s funkcije in ne zamrznitev, ker stranke ne bo več vodil. S tem se je umaknil iz procesa in pogajanj ob morebitnem oblikovanju tehnične vlade. »S tem je razbremenil stranko, pokazal je, da je velik človek, da mu je veliko do državljanov in države,« meni Jakič. Podobnega mnenja je tudi poslanka Janja Klasinc, saj da je Janković s tem dokazal, da mu je skupno dobro pomembnejše od lastnega interesa. »Njegov umik koristi predvsem stranki in Sloveniji, ko smo dali možnost drugemu soobtoženemu v poročilu protikorupcijske komisije, da pokaže, če je tudi pri njemu kanček občutka za odgovornost in da odstopi,« dejala Klasinčeva.

Temeljna listina

Na kongresu so med drugim potrdili program stranke oziroma temeljno listino, ki so jo poimenovali Slovenija 2020. Z njo so definirali ključne poglede stranke na prihodnost stranke. Zavzemali se bodo za razcvet svobodnega podjetništva in sočasno ohranjanje družbene odgovornosti kapitala in družbene solidarnosti. Prav tako ne nameravajo dajati prednost nobeni oblike lastništva.

Ključna sprememba dosedanjega programa pa je, da želi stranka z novimi oblikami lastništva, kot je denimo zadružništvo, preprečiti razprodajo slovenskega državnega premoženja. »Če bo šlo naprej tako, kot je zastavila ta vlada, bomo na koncu hlapci na tuji zemlji,« je namero Pozitivne Slovenije na kongresu opisal Zoran Janković.