ZSSS: G. Virant, koga zastopate?

Predsednika DL sprašujejo, ali s stališči o zdravstvu spodbuja socializem v imenu in za interese (neo)liberalizma?

Objavljeno
30. september 2013 14.59
hocevar/Stomatološka klinika
M. Č., Delo.si/STA
M. Č., Delo.si/STA
Ljubljana - Izvršnega sekretarja Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Gorana Lukiča v javnem pismu, ki ga je poslal predsedniku DL Gregorju Virantu, zanima, zakaj se pri iskanju učinkovitih rešitev za zdravstvo ne izpostavlja »problema unikatnega javno-zasebnega partnerstva v slovenskem zdravstvenem sistemu, to je kombinacije obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja«.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije namreč ugotavlja, da so tri zasebne zdravstvene zavarovalnice, pri katerih je mogoče skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje - Vzajemna, Triglav in Slovenica - zadnja leta za svoje obratovanje letno porabile od 42 do 43 milijonov evrov - zgolj zase.

»Še ena značilnost slovenskega zdravstva, ob kateri ste sramežljivo tiho, je enotna cena premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,« Viranta opozarja Lukič. Po njegovih navedbah menedžer ob plači 10.742 evrov bruto za dopolnilno zdravstveno zavarovanje ob določenih predpostavkah nameni zgolj 0,26 odstotka mesečne plače.

Povprečni slovenski upokojenec medtem za to zavarovanje in za »stabiliziranje javnega zdravstva« letno nameni že več kot polovico mesečne pokojnine, tisti z najnižjimi pokojninami pa celo mesečno pokojnino oziroma več kot 340 evrov.

»Kot vidimo iz programa vaše stranke, bi to solidarnost revnejših z bogatejšimi še podkrepili z uvedbo t. i. socialne kapice, ki bi izvrtala le še globljo, več stomilijonsko finančno luknjo v zdravstveni blagajni,« iz pisma povzema STA.

Med drugim je spomnil tudi na stališče DL, da zviševanje prispevkov za zdravstveno zavarovanje za samostojne podjetnike ni prava pot. »Spet pa ste tiho, ko se omenjajo primeri zdravnikov samostojnih podjetnikov, ki poleg svoje plače zaslužijo letno po nekaj deset in sto tisoč evrov kot samostojni podjetniki,« je še dodal.

Koalicija se bo namreč te dni znova usklajevala o interventnem zakonu, ki mu DL nasprotuje. Zapletlo se je pri višini prispevne stopnje za samostojne podjetnike, ki naj bi se po trenutnem predlogu zvišala s 105 na 133 evrov za tiste, ki si izplačujejo minimalno plačo. V DL vztrajajo, naj se plačilo prispevka za samostojne podjetnike veže na njihov dobiček.