Zver: Türk se ekonomije loteva starošolsko

Milan Zver se je zavzel za paket vladnih reform, ki krčijo preobilno državo in spodbujajo izstop države iz gospodarstva.

Objavljeno
19. september 2012 16.03
rsi*spominska slovesnost
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana - Predsedniški kandidat SDS in NSi Milan Zver je na novinarski konferenci predstavil nekaj aktualno političnih komentarjev.

Dejal je, da v odnosu do predlaganih vladnih rešitev za izhod iz krize zaznava dva različna pristopa. Poleg reformističnega, za katerim stojita aktualna vlada in ki ga podpira tudi Zver, evropski poslanec opaža tudi
»gradualistični pristop« stare šole slovenskih ekonomistov, ki ga podpira aktualni predsednik republike Danilo Türk.

Türk je namreč v ponedeljek gostil ekonomiste Ivana Ribnikarja, Velimirja Boleta, Mitjo Gasparija, Aleksandra Kešeljevića, Mojmirja Mraka, Janeza Prašnikarja ter Jožeta P. Damjana in Marjana Senjurja, ki sta kot minister in predsednik strateškega sveta za gospodarski razvoj sodelovala v prejšnji vladi Janeza Janše.

Po srečanju je bilo ugledne goste razumeti, da ekonomski položaj države ni tako resen, da ustanovitev slabe banke ni najboljša rešitev in da bi bilo banke najbolje dokapitalizirati.

»Takšen pristop je napačen in pomeni dolgoročno umiranje Slovenije na obroke. To je tudi protievropski model, ki je temeljil na načelih državne srebrnine in nacionalnega interesa, ki sta popolnoma neprimerna za prihodnost,« je bil do takšnih sporočil kritičen Milan Zver in se zavzel za paket vladnih reform, ki krčijo preobilno državo in spodbujajo izstop države iz gospodarstva.

Zver je tudi zavrnil tezo predsedniškega tekmeca Türka, da Slovenija ne rabi zakonsko implementirati določb evropske pogodbe o stabilnosti, ki jo je 19. aprila letos izglasoval državni zbor.

»V tej ratifikaciji jasno piše, da mora Slovenija v enem letu implementirati v domač pravni red pravila tega pakta. Predsednik Türk je torej popolnoma napačno interpretiral, ko je dejal, da je pogodba postala veljavna že s samo ratifikacijo,« je dejal Zver in se ponovno zavzel za vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo.

Zver se je zavzel tudi za obdavčitev denarja, ki je odtekel v davčne oaze in bi ga bilo po njegovem mnenju potrebno obdavčiti. Tega denarja je po njegovih informacijah »za nekaj deset milijonov evrov«.

Predsedniški kandidat SDS in NSi je pozdravil tudi prve pozitivne odzive sindikatov na pokojninsko reformo, kar po njegovem mnenju kaže na to, da je v Sloveniji lažje kot do političnega dogovora, priti do dogovora s socialnimi partnerji.

»V politiki se veliko bolj dribla. Spomnite se samo stališča PS in SD do zapisa zlatega fiskalnega pravila v ustavo,« je izjavil Zver.

Prav zato se je zavzel za bolj združevalno vlogo predsednika republike, ki bi moral po njegovem mnenju večkrat in bolj vztrajno poskušati za isto mizo dobiti ključna politična akterja v državi Janeza Janšo (SDS) in Zorana Jankovića (PS).

Prav pri tem pa Danilo Türk, tako meni Zver, »dela največjo napako in ne zamudi nobene priložnosti, da ne bi odprl fronte z aktualno vlado in je tako faktor blokade in ne stabilizacije političnih razmer«. To pa daje »potuho « predsednikoma opozicijskih SD Igorju Lukšiču in PS Zoranu Jankoviću, da ne podpirata reform, meni nekdanji šolski minister.