Zver za krepitev organov pregona

Predsedniški kandidat Zver si želi, da bi Slovenke in Slovenci razumeli Slovenijo kot pravno državo.

Objavljeno
02. oktober 2012 18.07
suhadolnik/SOOČENJE MILAN ZVER
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Predsedniški kandidat Milan Zver bi kot predsednik države želel, da bi Slovenke in Slovenci razumeli Slovenijo kot pravno državo. Tu pa je treba še marsikaj narediti zlasti pri krepitvi organov pregona, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Pri krepitvi organov pregona nas čaka še veliko dela, da vzpostavimo celotno verigo na ravni policije, tožilstva in sodišč, je dejal Zver na današnji novinarski konferenci.

Zavzema se tudi za krajše roke na sodiščih. Postopek na prvi stopnji naj bi se skrajšal na šest mesecev, na drugi stopnji na tri mesece in na vrhovnem sodišču prav tako na tri mesece. »Najdaljši čas naj bi tako znašal leto dni,« je dejal.

Po njegovi oceni je zelo pomembno tudi, da se storilce ne le kaznuje, temveč se jim tudi zapleni premoženje.

Poleg tega podpira stimuliranje zlasti operativnega dela policije in tožilstva, kadar gre za korupcijo, organiziran kriminal, gospodarsko kriminaliteto in velike utaje davkov. »Vemo, da ne gre le za plače,« pravi. »Treba jim je omogočiti, da niso preobremenjeni z manj pomembnimi ali z administrativnimi stvarmi,« meni.

Ustvariti pa bi se moralo tudi bolj učinkovito sistemsko okolje, zlasti prenova kazenskega postopka, je prepričan.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, ki ga podpira v njegovem programu, je prepričan, da mora predsednik republike obravnavati vse enako. Do zdaj pa so bila sporočila z Erjavčeve v primerih, ko je bil osumljenec blizu predsedniku, drugačna kot v primerih, ko mu ni blizu, je dejal.

»Iz predsedniške palače je treba pošiljati enotna, enaka in pravična sporočila za vse,« je poudaril Gorenak.