Poskrbeti za zdravje gasilcev je prednostna naloga

Na Vrhniki razpravljali o zaprtju nevarnega obrata, o napakah državnih organov po nesreči in ukrepih za zaščito ljudi.

Objavljeno
31. maj 2017 12.23
Stojan Jakin,župan Vrhnike,Ljubljana Slovenija 22.05.2017 [Portret]
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Vrhnika – Upamo, da se na Vrhniki ne bo razvil »onkološki« turizem. To oziroma težke bolezni, ki bi se lahko razvile zaradi strupenih delcev, ki so se sproščali v zrak, vodo, tla in podtalnico ob požaru nevarnih odpadkov v Kemisu, so ena glavnih bojazni vseh prebivalcev občine Vrhnika.

Okoli te teme so se na včerajšnji izredni seji vrhniškega občinskega sveta nenehno vrteli tako svetniki kot tudi številni predstavniki državnih ustanov, ministrstev in zainteresirane javnosti, ki je bila namenjena predstavitvi vseh dosedanjih analiz, meritev, predlaganih in zaukazanih ukrepov, priporočil in nasvetov po nesreči v Kemisu.

Akademik Branko Stanovnik s fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je kot Vrhničan v uvodu dejal, da je ekološka katastrofa v Kemisu pokazala, kako slaba je bila koordinacija vseh služb posameznih ministrstev, kako neusklajeni in nepovezani so posamezni predpisi in da so bili edini, ki so delovali, kot je treba, le gasilci.

Narejenih je bilo zelo veliko napak, denimo, da niso vzorčili onesnaženega zraka ob požaru. In da še danes ne vemo, kam vse je zaneslo strupeni dim – morda celo v Italijo, Avstrijo. Menil je, da so lahko ljudje zato upravičeno zaskrbljeni. In da bi se morali vprašati, kdo je imel največjo korist od požara – najbrž lastniki, saj je požar v nekaj urah očistil njihovo dvorišče, česar prej niso naredili v desetih letih.

Obrat zapreti

Glede na vse, kar se je doslej zgodilo, je Stanovnik prepričan, da v prihodnosti obratov, kakršen je Kemis, ne sme biti v bližini naselij in vodnih virov. Ker tega pogoja ne izpolnjuje, ga je po njegovem prepričanju treba le še temeljito očistiti in zapreti. Do takrat pa organizirati službo nadzora, ki je do nesreče ni bilo. Pregledi pa bi morali biti opravljeni najmanj enkrat na teden.

Pred glasovanjem o dokončni usodi Kemisa je svetnike pozval, naj se vprašajo, ali bi kupili zemljo, hišo ali stanovanje v bližini tega obrata oziroma ali bi si želeli, da tam živijo njihovi otroci.

Informacije NIJZ

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so sklenili, da bo od danes, 31. maja, za vse informacije, povezane s požarom na Vrhniki oziroma prepovedmi ali priporočili za zdravje živali in ljudi, na voljo posebna telefonska številka 051/255 133 (med 8. in 20. uro) in informacije na naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. A zaupanja v odgovore in navedbe vseh državnih institucij ni bilo kljub več krogom ponavljajočih se vprašanj.

Gorazd Pretnar, ki je kot mikrobiolog govoril v lastnem imenu in ne v imenu državne ustanove, v kateri je zaposlen, je dejal, da bi morali v primeru požara upoštevati previdnostni princip, ki ga predvideva tudi zakonodaja Evropske unije. Ta pomeni, da bi iz previdnosti lahko evakuirali ogroženo prebivalstvo Vrhnike v Ljubljano.

Pretnar je tudi dejal, da smo izgubili empatijo do soljudi, da nas zanimajo le lastni stolčki, javna uprava pa da je prepolna avtocenzure. Meni, da bi morali vklopiti etiko, stroko in ukrepe. Potem je kritiziral vzorčenje, češ da so ga izvajali po sistemu: če nočem najti, ne bom našel.

Česa vse niso iskali

Zakaj ne govorimo o aerosolih, koktajlih strupenih zmesi in ljudem ne povemo, da so dioksini tisti strupi, s katerimi bomo morali živeti. In dodal, da se ne smemo slepiti – varnih doz za dioksine in furane ni. Ti bodo delovali dolgoročno – pogostejša bodo rakava obolenja.

Za konec pa je dodal, da se bo tak »šus, kot so ga Vrhničani dobili zdaj, na njihovih genih zelo poznal«. In da si ne upa govoriti, kaj bo z gasilci. NIJZ pa je pozval, naj vse ljudi, ki so bili najbolj izpostavljeni strupom, nemudoma pošlje na odvzem in analize krvi. Prav tako jim svetuje, naj z biomonitoringi nadzirali tudi mleko nosečnic, zemljino ter izvajali mikronukleus in allium teste.

Gorenjeve obljube

Svetniki so kritizirali tudi neodzivnost Gorenja kot lastnika Kemisa in mu dali vedeti, da pričakujejo, da bo plačal za vso povzročeno škodo, kar jim je predstavnik tega podjetja tudi obljubil. Direktor Kemisa, ki so ga kritizirali vsi po vrsti, pa je vendarle izrekel tudi nekaj pomirjajočega. Zatrdil je, da k sreči strupi, ki vsebujejo PCB, niso goreli.