Borut Pahor dobil nov predsedniški mandat

VIDEO: Po več kot 99 odstotkov preštetih glasov vodi Borut Pahor. Marjan Šarec mu je že čestital za zmago.

Objavljeno
11. november 2017 19.51
mdr*Šarec Pahor
A. Ž., Š. J., STA, K. Š.
A. Ž., Š. J., STA, K. Š.

Ljubljana - Ob 19. uri so se zaprla volišča, na katerih so volivci odločali med dvema kandidatoma za predsednika Slovenije: Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem.

Po 99,98 odstotkov preštetih glasovnic je jasno, da je Borut Pahor s 52,94 odstotkov glasov dobil nov predsedniški mandat. Marjan Šarec je zbral 47,06 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila nekaj manj kot 42-odstotna.

Novi stari predsednik Borut Pahor se je po objavi rezultatov zahvalil volivcem, podpornikom, še posebej predsednikoma SD Dejanu Židanu in Desus Karlu Erjavcu, ki sta ga v volitvah podprla. Prav tako se je zahvalil tudi predsednici NSi Ljudmili Novak, ki je po njegovih besedah zanj glasovala. Izzivalcu Marjanu Šarcu je čestital za, kot je povedal, odličen rezultat.

»Pred petimi leti so zame glasovali, ker so bili proti takratnemu predsedniku, tokrat pa zato, ker so bili za sedanjega predsednika in za našo politiko. Po dvajsetih letih se je tako prvič zgodilo, da je nekdo na tako visokem položaju dobil vnovičen mandat,« je dejal Pahor ter poudaril, da se je iz te kampanje veliko naučil. »Razumem, da ljudje, ki so izvolili predsednika, od njega pričakujejo, da se večkrat oglasi. To ne pomeni, da bom popolnoma spremenil svoj slog in da se bom oglasil vedno, se bom pa potrudil, da bo moj glas bolj slišan na način, da bom slovenski politiki pomagal reševati namesto poglabljati praznino,« je še dejal Pahor.

In kakšen je bil odziv Šarca na rezultat? »Čas je, da iskreno čestitam Borutu Pahorju za zmago. Dobro sva se borila. Bila je dolga in naporna tekma, ni bilo pa kakšnih nizkih udarcev. Zelo sem ponosen, da sva se borila toliko časa, saj je sprva kazalo le na prvi krog. Glede na to, da je to moja prva predsedniška tekma, sem lahko zelo zadovoljen.«


Predsednik republike bo nov mandat nastopil v soboto, 23. decembra.


Rezultate lahko preverite v Delovi interaktivni grafiki (vstopite s klikom na spodnjo sliko).

                             V Delovi interaktivni grafiki boste lahko V ŽIVO preverili tudi,
                             kako se je posamezni kandidat odrezal v vaši volilni enoti in okraju.

Na predčasnem glasovanju pred drugim krogom predsedniških volitev je glasovalo 26.562 volivcev oziroma 1,54 odstotka volilnih upravičencev. Pahorju so namenili 52,95 odstotka, Šarcu 47,05 odstotka glasov.

Slovenski premier Miro Cerar je že oddal svoj glas. Foto: Tomi Lombar/Delo

Oba kandidata oddala svoj glas

Borut Pahor bo volilne rezultate s svojimi podporniki pričakal v preddverju hotela Union na Miklošičevi 1 v Ljubljani, Marjan Šarec pa na sedežu svojega volilnega štaba na Ljubljanski 45 v Kamniku.

Ob oddaji glasu na domačem volišču v Šempetru pri Gorici je predsedniški kandidat Borut Pahor dejal, da je bilo v tej predvolilni kampanji nekaj kontraverz, eno od protislovij pa je tudi to, da je danes veliko bolj miren kot je bil v prvem krogu. Ni več tiste vznemirjenosti, kot je bila v prvem krogu in je bila posledica velikih pričakovanj.

Meni, da dobro pozna slovensko dušo, zato da se lahko nadeja zmage, četudi tesne. Kot politologa pa ga bo verjetno še nekaj časa zanimalo dejstvo, da je med volilno kampanjo prišlo do neke zamenjave vlog med dvema, ki sta ostala v predsedniški kampanji. »Med menoj kot obstoječim predsednikom, ki mi je bil pripisan populizem in je želel k stvarnim vprašanjem« in izzivalcem, ki mu je bila pripisana državniška drža. »To je zelo zanimivo, kako so se te vloge obrnile in videli bomo, kako so jih razumeli ljudje,« je razmišljal.

Ob komentarju kampanje je poudaril, da je bil v predsedniški tekmi pošten in ni »zdrsnil pod raven, ki jo zahteva predsednikovo dostojanstvo«.

Foto: Srdjan Živulović/Reuters

V pričakovanju večernega rezultata je v izjavi novinarjem po oddaji glasu Marjan Šarec v Šmarci pri Kamniku ocenil, da je v naporni volilni kampanji lahko »pokazal, kaj bi želel poudariti kot predsednik«. Kamniški župan bo današnji volilni dan preživel doma, »v miru in v pričakovanju večera«. Dejal je, da »če ne bi računal na zmago, ne bi niti kandidiral«.


Svoj glas je na volišču v Šmarci pri Kamniku že oddal predsedniški kandidat Marjan Šarec.
Foto: Leon Vidic/Delo

Je pa priznal, da je bila kampanja zelo naporna. »Odgovore smo morali dajati številnim medijem. Kampanja je bila dobra tudi zato, da sem sploh videl, koliko medijev imamo v Sloveniji,« je povedal. Izrazil je upanje, da se bo današnjega drugega kroga predsedniških volitev udeležilo vsaj toliko volivcev, kot se je prvega. Volilna udeležba je po njegovem opozorilu namreč temelj demokracije.

Kako je bilo v prvem krogu?

Po prvem krogu predsedniških volitev, ki so potekale 22. oktobra, je Borut Pahor prejel 47,21 odstotka glasov volivcev, Marjan Šarec pa 24,76. V volilne imenike je bilo vpisanih 1.713.762 volivcev, pred tremi tedni jih je glasovalo 758.088, kar je 44,23 odstotka volilnih upravičencev. Neveljavnih je bilo 5634 glasovnic oziroma 0,74 odstotka.

Po prvi oceni državne volilne komisije je strošek izvedbe letošnjih predsedniških volitev 5,1 milijona evrov, v to so vključeni stroški dveh krogov, kar je sicer za 200.000 evrov manj kot pred petimi leti; v to pa ni všteto povračilo stroškov volilne kampanje najuspešnejšim kandidatom.