10 zdravnikov kirurške klinike vložilo ugovor vesti

Moteč naj bi bil izraelski kirurg. KPK kritična do delovanja programa otroške kardiokirurgije.

Objavljeno
11. december 2013 22.33
tlo/operacija
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja

Ljubljana – Deset zdravnikov kirurške klinike ljubljanskega kliničnega centra, ki sodelujejo v kardiokirurškem programu otrok s prirojenimi srčnimi napakami, je pred dnevi na komisijo za medicinsko etiko podalo vlogo za uveljavljanje ugovora vesti glede sodelovanja v programu.

Kot smo neuradno izvedeli, je bilo povod za njihovo odločitev sodelovanje z izraelskim kirurgom Davidom Mishalyjem. Nekdanji vodja službe za kardiologijo pediatrične klinike Tomaž Podnar je v zvezi s tem za Dnevnik že lani povedal, da bi bilo treba kardiokirurški program takoj ustaviti, razčistiti strokovna vprašanja in poiskati kirurga iz tujine, ki bi bil v Sloveniji pripravljen delati za stalno.

Kot zdaj kaže, so se mu v mišljenju pridružili pediatri intenzivisti in kardiokirurgi, ki očitno nočejo prevzemati odgovornosti za posege Mishalyja. Ta namreč operira občasno, menda nekajkrat na mesec, zato morajo delo prilagajati njegovim prihodom, oskrba pacientov in postoperativni posegi pa potem padejo v njihove roke. A se za tako delo očitno ne čutijo dovolj pripravljene oziroma se jim pri tem odpirajo vprašanja vesti.

Po besedah strokovnega direktorja Sergeja Hojkerja se v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zavedajo resnosti izvajanja kardiokirurškega programa za otroke: »Seznanjeni smo z aktualnim dogajanjem in tudi dosedanjimi aktivnostmi vodstva za dolgoročno rešitev kardiokirurškega programa za otroke. Potekajo intenzivni pogovori z vsemi vpletenimi in v začetku prihodnjega tedna vam bomo podali obširnejša pojasnila.« V tamkajšnji službi za odnose z javnostjo so poudarili, da nobeden od pacientov ni ogrožen in je za vse dobro poskrbljeno.

O ugovoru vesti desetih zdravnikov so obveščeni tudi v Komisiji za preprečevanje korupcije, kjer so že proučevali sodelovanje UKC z izraelskim kirurgom in v zvezi s tem maja letos podali mnenje. Ugotovili so, da v UKC postopki, povezani z angažmajem Mishalyja, niso bili korektno izvedeni, res pa je, da je v Sloveniji rešil življenja številnih najmlajših.

KPK kritična do delovanja programa otroške kardiokirurgije

Ugovor vesti desetih zdravnikov je po podatkih protikorupcijske komisije prvi takšen v Sloveniji. »Vse to kaže, kakšne so posledice dolgoletne protipravnosti, neurejenosti razmer in neodzivanja na opozorila,« so pojasnili.

Na KPK so glede otroškega kardiokirurškega programa v kliničnem centru v svojem majskem mnenju izpostavili, da je šlo za več let trajajočo protipravnost. Posledica tega je po njihovem mnenju - poleg nezakonite porabe javnih sredstev vrednosti več kot milijon evrov - bilo to, da UKC še zdaj nima usposobljenih lastnih kardiokirurgov za zdravljenje prirojenih srčnih napak, s čimer so najbolj ogrožena prav življenja otrok in novorojenčkov, na katera se sklicuje UKC Ljubljana.

Komisija je tudi ugotovila, da generalni direktor kliničnega centra Simon Vrhunec ni zagotovil smotrnega in učinkovitega pediatričnega kardiokirurškega programa ter je ignoriral opozorila zaposlenih, internih služb, notranje revizijske službe in strokovnih komisij, da obstoječi pediatrični kardiokirurški program ne izpolnjuje postavljenih ciljev. »Svet UKC Ljubljana se, razen splošnih političnih floskul, na naše ugotovitve ni odzval,« so zapisali v KPK.

Tam so seznanjeni z novembrskim mnenjem Komisije za medicinsko etiko, ki ga je podpisal zdaj že pokojni Jože Trontelj in ki vodstvu UKC Ljubljana namenja več opozoril v zvezi z omenjenim programom: »Komisija za medicinsko etiko je tudi poudarila, da ima zdravnik pravico prekiniti sodelovanje v programu, dokler obstajajo objektivni razlogi za neupravičeno tveganje usodnih zapletov, ki jih ne more odstraniti.«

Verjamejo, da je ugovor vesti ukrep, ki ga zdravniki uporabijo, ko izčrpajo vse druge možnosti. Glede na kadrovsko stanje v UKC Ljubljana bi po mnenju KPK bilo otroški kardiokirurški program ob odstopu desetih specialistov zelo težko oziroma nemogoče izvajati: »Vendar na to vprašanje lahko odgovorijo samo v kliničnem centru.« In bodo, kot so obljubili, prihodnji teden.

Rajko Kenda, strokovni direktor Pediatrične klinike Ljubljana, ki je tudi seznanjen s problematiko oziroma 'uporom' desetih zdravnikov iz kirurške klinike, je potrdil, da so razmere urejene, panika odveč, pojasnila pa bodo še sledila.