14 let Slovenske škofovske konference

19. februarja 1993 je Papež Janez Pavel II., po pridobitvi pozitivnega mnenja Kongregacije za škofe in urada za odnose z državami pri državnem tajništvu Svetega sedeža, potrdil statut samostojne SŠK.

Objavljeno
20. februar 2007 08.47
Ljubljana - Slovenska škofovska konferenca (SŠK) danes obeležuje svojo štirinajsto obletnico. 19. februarja 1993 je Papež Janez Pavel II., po pridobitvi pozitivnega mnenja Kongregacije za škofe in urada za odnose z državami pri državnem tajništvu Svetega sedeža, potrdil statut samostojne SŠK, naslednjega dne pa je kongregacija izdala dekret o njeni ustanovitvi. Pred tem so bili slovenski škofje povezani v Jugoslovansko škofovsko konferenco, so spročili iz SŠK.

Po statutu so člani SŠK vsi krajevni in pomožni škofje, ki jim je v okviru lastne škofije zaupano posebno poslanstvo, medtem ko apostolski nuncij (papežev odposlanec) ni njen član.

Slovenska škofovska konferenca trenutno šteje deset članov med katerimi so mariborski nadškof in metropolit ter podpredsednik SŠK Franc Kramberger, ljubljanski nadškof in metropolit in podpredsednik SŠK Alojz Uran, koprski škof Metod Pirih, novomeški škof Andrej Glavan, celjski škof Anton Stres, murskosoboški škof Marjan Turnšek, koprski pomožni škof Jurij Bizjak, ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, mariborski pomožni škof Jožef Smej in mariborski pomožni škof Peter Štumpf. Upokojeni škofje nimajo odločujočega glasu, lahko pa so povabljeni na plenarna zasedanja.

Prvi predsednik SŠK je bil zdaj že upokojeni ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Šuštar (1993-1997), za njim je predsedoval ljubljanski nadškof in metropolit Franc Rode, sedanji prefekt Kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja (1997-2004).