20 let upora proti nasilju nad ženskami in otroki

Društvo SOS telefon odpira novo zavetišče, namenjeno žrtvam nasilja, ki je prilagojeno gibalno oviranim, ki doživljajo nasilje. V njihovem Zatočišču za ženske in otroke je od leta 1997 bivalo preko 400 žensk in otrok.

Objavljeno
13. oktober 2009 14.22
Ka. Ž.
Ka. Ž.
Ljubljana - Nasilje nad ženskami je tema, ki jo je na vidno mesto tako v Sloveniji kot v svetu postavilo delo ženskih nevladnih organizacij in gibanj, je prepričana predsednica Društva SOS telefon Maja Plaz. Ženske nevladne organizacije poudarjajo, da nasilje ni samo osebni problem žrtve nasilja, oziroma problem partnerskega odnosa ali družine, kjer se dogaja, temveč je tudi družbeni problem.

 

Leta 1989 je bilo ustanovljeno Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja. Prva nevladna organizacija, ki je delovala na področju preprečevanja nasilja nad ženskami in nasilja nad otroki in je nudila psihosocialno pomoč ženskam in otrokom z izkušnjo nasilja. Vzpostavitev in oblikovanje programov Društva SOS telefon je temeljilo na aktivističnem prostovoljnem delu, ki se je v zadnjih letih tudi profesionaliziralo. Vendarle prostovoljke še vedno opravijo povprečno letno 7740 ur prostovoljnega dela. "Na SOS telefon povprečno letno sprejmemo okrog 5000 klicev, v naše Zatočišče za ženske in otroke - žrtve nasilja pa se povprečno letno zateče 18 žensk s 17 otroki in mladostnicami," pojasnjuje Maja Plaz. Tako je od leta 1997 do leta 2008 v zatočišču bivalo 423 žensk in otrok.

 

Letos bo Društvo SOS telefon odprlo prvo varno hišo v Sloveniji, ki bo prilagojena tudi gibalno oviranim uporabnicam, kar je pomembna novost na področju kakovostne pomoči ženskam in otrokom, ki doživljajo nasilje. Večji del finančnih sredstev zanjo je zagotovila Mestna občina Ljubljana, eno od sob pa je donatorsko uredilo podjetje Slovenijales Bivanje d. o. o.

 

Po podatkih Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve imamo v varnih hišah po Sloveniji trenutno na razpolago okoli 110 mest za ženske in okoli 150 mest za njihove otroke. Društvo SOS telefon bo s svojim novim zatočiščem zagotovilo dodatna 4 mesta za ženske in 5 za njihove otroke.