Fafangel: 108 okužb pomeni, da zadaj nimamo ledene gore

V Sloveniji število okuženih raste, a hkrati zdaj opravimo tudi več testov.

Objavljeno
11. september 2020 10.55
Posodobljeno
11. september 2020 12.30
Imamo več potrjenih okužb, a opravili smo tudi več testov. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Nov dan, nova, visoka številka novookuženih s koronavirusom. V Sloveniji so pristojni namreč včeraj potrdili 108 novih primerov okužb, to je tudi nov rekord. Sploh prvič smo v Sloveniji potrdili več kot sto okužb na dan. Večje število potrjenih okužb je sicer povezano tudi z večjim številom testiranih oseb. V četrtek so namreč opravili 2758 testiranj.

»Veliko testiramo. Prej smo imeli 1500 testov na dan in smo imeli približno 50 primerov, zdaj imamo skoraj 3000 testov na dan in seveda smo prišli do te številke 108. Kaj to pomeni? To pomeni, da zadaj nimamo ledene gore. To je dober podatek. To je podatek, da ujamemo to, kar se dogaja v državi s testiranjem. Če hitro testiramo in je dostop do testa hiter, pomeni, da okužena oseba okužbe ne širi okoli,« je pojasnil Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ.Dnevno dogajanje spremljamo: TUKAJ


Število primerov se veča po vsej Evropi, je opozoril Fafangel. V Sloveniji je 3500 okuženih, Evropa pa se bliža številu 60 okuženih na 100.000 prebivalcev, kar je podobno kot aprila, vendar je bila takrat Evropa zaprta, zdaj pa je vse odprto.Jelko Kacin je ponovil, da se razmere slabšajo. Tak zalogaj je ogromen za epidemiološko službo, je dodal, ko je potrdil število novookuženih. Brez reorganizacije NIJZ tako veliko število testov ne bi bilo mogoče, je še povedal. Šolski sistem deluje in bo deloval še naprej, vendar bo tudi Slovenija morala sprejeti dodatne ukrepe, če se bodo razmere še slabšale


Znotraj države se širi


image
Jelko Kacin: Želimo si povečati število ljudi, ki delajo v laboratorijih. FOTO: Zajem zaslona
Največ primerov je zdaj med mladimi, starostna piramida pa se premika navzgor. Večina okužb se širi znotraj države, zato so najbolj smiselni ukrepi samozaščite. Štiri odstotke okuženih je med testiranimi, kar je dobro, je ocenil Fafangel. Zmogljivosti testiranja so zelo pomembne. Če bi dostopnost testov skrajšali na dan, se epidemija ne bi več širila. Zdaj so pri treh dneh. NIJZ se je reorganiziral, center za epidemiologijo je vzpostavil klicni center s 15 študenti, več je epidemiologov, zato lahko naredijo več testov. »To ne gre v nedogled,« je opozoril Fafangel.

Kacin je opozoril, da bo treba opraviti več testov, pri tem je najprej treba razbremeniti ljubljanski center. Dodal je, da je treba kupiti dodatno opremo. »Želimo si povečati število ljudi, ki delajo v laboratorijih, želimo jih bolje plačati, želimo si dodatno opremo, želimo si več testov,« je dejal Kacin.

Drugi del je higiena, fizična distanca, maska, aplikacija. Nič od tega ne bi bilo nujnega, če ne bi bilo epidemije. Fafangel se je dotaknil tudi zapleta s cepivom in opozoril, da je to dokaz, da se išče varno cepivo.


Karantene in tujci


image
Jelko Kacin: Želimo si povečati število ljudi, ki delajo v laboratorijih. FOTO: Zajem zaslona
Karantena bo v Sloveniji enotna, za vse enaka, desetdnevna. To je nekoliko povišano tveganje, v desetih dneh zboli večina, več časa se bolezen razvija pri sedmih odstotkih ljudi, to je oseba na dan, je pojasnil Fafangel. Vse karantenske odločbe sicer izda ministrstvo za zdravje, po občinah pa jih nosi policija. »Za starejše 14-dnevne odločbe še ni jasno, ali bodo pretekle po desetih dneh, pisnega tolmačenja ministrstva za zdravje še ni,« je pojasnil Kacin.

Vsak primer je obravnavan na enak način. Najprej gre za pogovor, da se dobijo podatki o stikih in razmerah, je Fafangel komentiral akcijo, ko so policisti lovili Španca od Ilirske Bistrice do Italije.

Velika zborovanja brez zaščite niso primerne za ta čas, ravno tako druženja v podjetjih. »Ne moremo govoriti o ukrepih, govorimo o drugačnem načinu življenja,« pravi Fafangel.

O rokovanju je Fafangel dejal, da je najboljši način, ki ga je uporabljal tudi v Afriki, dotik s komolci. Ob razkuževanju pa je mogoče tudi rokovanje. Epidemiologi od veliko dela tudi zbolijo, družine trpijo, je dejal Fafangel in dodal, da to delajo, da se razmere ne poslabšajo.

Če bodo druge države razglasile epidemijo, jo bomo tudi mi, je povedal Kacin in znova pozval vse k upoštevanju ukrepov.