3,14159 ... Osnovnošolki uspelo odrecitirati 773 decimalk števila pi

Na tekmovanju je zmagala Mateja Slapnik Anžur, naš rekorder pa je Nik Škrlec. Kako si jih zapomniti? Prisluhnite v podkastu.

Objavljeno
14. marec 2017 18.04
*acr* PI - PANORAMA
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana - Danes je na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko (FMF) potekalo 11. tradicionalno tekmovanju v recitiranju števila pi. Organizirata ga Študentska organizacija FMF in Študentski svet FMF. Tekmovalo je enajst mladih, zmagala pa je osnovnošolka Mateja Slapnik Anžur, ki je odrecitirala 773 decimalk.

S 676 recitiranimi decimalkami je drugo mesto zasedla Špela Novak, na treje mesto pa se je s 590 odrecitiranimi decimalkami uvrstil Matej Novoselec. Po uradnem delu tekmovanja pa je osnovnošolki Gitici Jakopin pri ponovnem poskusu uspelo recitirati pi na kar 1521 decimalk natančno.

Pravila tekmovanja

Število pi tekmovalci recitirajo v desetiškem številskem sistemu. Če se tekmovalec zmoti, ima možnost napako popraviti, če to stori, preden nadaljuje recitiranje - v nasprotnem primeru komisija prekine recitacijo.

Recitiranje je letos spremljala tričlanska komisija, sestavljena iz preteklih udeležencev tekmovanja - Simona Čoparja, Nika Škrleca in Pie Kleva.

Čopar je na preteklih tekmovanjih v recitiranju števila pi zmagal štirikrat, Nik Škrlec pa trikrat. Škrlec je hkrati tudi nosilec rekorda v recitiranju, saj je lani število pi recitiral na kar 3141 decimalk natančno.

Tehnike pomnenja ali kako si zapomniti 3141 decimalk

Kot so povedali člani komisije, imajo tekmovalci različne tehnike pomnjenja. Nekateri si decimalke zapomnijo na vizualen način, drugi s pomočjo zvoka, ključnega pomena pa so domišljija, asociacije in organizacija.

Škrlec si je rekordno število decimalk zapomnil s pomočjo tehnike pomnjenja, imenovane palača spomina. Metodo poskuša razložiti in promovirati tudi v svoji avtorski predstavi Naj gre vse v pi ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk.

»Poskušam biti advokat te tehnike, ker je uporabna in zanimiva, v bistvu pa ne vemo veliko o njej. Ta predstava je tudi eden od načinov širjenja vesti o tej tehniki,«je povedal Škrcel in dodal, daje bistvo njegove predstave domišljijski svet, ki ga je ustvaril zato, da si je zapomnil vseh 3141 decimalnih števil.

Nik Škrlec. Foto: Voranc Vogel

3/14

Po besedah doktorske študentke na FMF Marion van Midden ima tekmovanje v recitiranju števila pi že dolgo tradicijo, z njim pa poskušajo počastiti to najbolj priljubljeno transcendentno število. Dejala je še, da jih veseli, da tekmovanje vsako leto privablja vse mlajše tekmovalce.

Dan pi je dan, s katerim se vsako leto na 14. marec obeležuje število pi. Ta dan je namreč v ameriškem datumskem formatu zapisan kot 3/14, kar so prve tri števke pi.