50 let Zlate lisice

Na ogled so postavili fotografije iz zgodovine Zlate lisice. Usoda letošnje prireditve je še negotova.

Objavljeno
18. januar 2014 16.15
Posodobljeno
18. januar 2014 17.00
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - V mestu pod Pohorjem so danes odprli razstavo ob 50. obletnici Zlate lisice, ki pa abrahama ne bo praznovala v rojstnem Mariboru. Organizatorji tega smučarskega tekmovanja, enega od najbolj priljubljenih v ženskem svetovnem pokalu, zdaj upe polagajo v Kranjsko Goro.

»Vrednost Lisice je neprecenljiva, ne samo za prepoznavnost regije in države, temveč tudi za naše tekmovalke. Na domačem terenu se smuča hitreje in bolje,« je danes dejal dolgoletni direktor alpskih smučarskih reprezentanc Tone Vogrinec, eden od gostov na otvoritvi razstave ob 50. obletnici Zlate lisice. Razstavo so pripravili v mariborskem Mercator centru, na njej pa so na ogled fotografije iz zgodovine te smučarske prireditve, ki slovi po velikem številu gledalcev, med tekmovalkami pa je priljubljena tudi zaradi neposredne bližine mesta.

Sneg navozili s kamioni

Zlato lisico so na Mariborskem Pohorju prvič izvedli leta 1964, ko je bil start tik pod zgornjo postajo Pohorske vzpenjače. Tekmovanje se je tedaj seveda precej razlikovalo od današnjih; gledalci so stali neposredno ob progi brez kakršnih koli zaščitnih sredstev, progo so morali pripraviti brez dodatnega zasneževanja, prav tako niso imeli primernih strojev za teptanje snega itd.

»Proga se je pripravljala s preparacijo naravnega snega najprej s prehoditvijo celotnega terena peš, nato s polivanjem z vodo in s končno ureditvijo s teptanjem s smučmi. Ker so bile tudi v tistih časih težave s snegom, ga je bilo treba nemalokrat navoziti s kamioni z Areha, na smučišče na kritične dele položiti slamo in ga po posebnih žlebovih transportirati na progo, enakomerno porazdeliti ter zaliti z vodo,« je razložil vodja tekmovanja Gorazd Bedrač.

Po njegovih besedah je tekmovanje že ob prvih epizodah na Pohorje privabilo ogromno obiskovalcev - tudi 10.000, kasneje pa ga je večkrat v živo spremljalo kar 20.000 gledalcev, denimo lani, ko je blestela Tina Maze, ali takrat, ko so na pohorski strmini vijugale Katja Koren, Špela Pretnar, Urška Hrovat ...

Odpadla le enkrat

Spomine na Zlato lisico sta včeraj v Mariboru obujali tudi Nataša Bokal in domačinka Katja Koren Miklavec, ki je dejala, da je imelo to tekmovanje zanjo močan čustven naboj. »Meni je bila ta tekma zmeraj všeč, saj se s starta vidi mojo domačo hišo. Tudi vzdušje je bilo vedno fenomenalno, zaradi bližine mesta je bilo gledalcev veliko, res sem rada tekmovala tukaj,« je povedala Katja Koren. »Smučati pred domačimi gledalci je bilo zmeraj nekaj posebnega,« se je strinjala Nataša Bokal. »Mi je pa bolj ustrezala strmina v Kranjski Gori, tako da, če so kdaj tekmo prestavili tja, sem ponavadi nastopila bolje.«

Kot rečeno, Lisice letos ne bo v rojstnem Mariboru, saj jo je pregnalo (pre)toplo vreme. »Na seji organizacijskega odbora smo ugotovili, da ni nobene možnosti za izvedbo 50. Zlate lisice na Pohorju,« je povedal predsednik organizacijskega odbora Drago Cotar. Je pa zdaj še aktualen rezerven scenarij, selitev v Kranjsko Goro, ki pa je po besedah generalnega sekretarja organizacijskega odbora Srečka Vilarja zaradi dežja tudi negotov. Zlata lisica je, kot je spomnil Gorazd Bedrač, sicer v zgodovini odpadla samo enkrat, enkrat pa je bila odpovedana, ko se je tekmovanje že začelo, a so ga morali prekiniti; nekajkrat je bil izveden samo slalom, nekajkrat pa so tekmovanje preselili drugam (v Kranjsko Goro, na Jahorino, v Bad Gastein). Usoda letošnje jubilejne Lisice, ki je na sporedu 1. in 2. februarja, bo znana najpozneje 23. januarja, ko je predvidena snežna kontrola.