53 slovenskih vojakov v Afganistan

Iz celjske vojašnice se danes na zahod Afganistana podaja nov kontingent slovenskih vojakov, ki bodo zamenjali kolege v mednarodnih mirovnih silah Isaf pod vodstvom zveze Nato.

Objavljeno
19. februar 2007 08.22
Vojaki bodo zamenjali kolege iz prvega kontingenta, ki se vračajo v Slovenijo
Celje - Iz celjske vojašnice se danes na zahod Afganistana podaja nov kontingent slovenskih vojakov, ki bodo zamenjali kolege v mednarodnih mirovnih silah Isaf pod vodstvom zveze Nato. Sedmi slovenski kontingent bo sestavljalo 53 vojakov, dolžnosti pa bodo predvidoma prevzeli konec meseca. Po izteku njihovega mandata v avgustu pa bo Slovenija kontingent v Isaf okrepila, predvidoma na skupno 70 pripadnikov SV.

Glavnino sedmega kontingenta Slovenske vojske (SV) v Afganistanu po navedbah obrambnega ministrstva sestavljajo pripadniki 20. motoriziranega bataljona iz Celja. Trenutno v misiji Isaf deluje 54 slovenskih vojakov. Dva sta v poveljstvu Isaf v Kabulu, v Heratu pa je 52 pripadnikov SV.

Pet jih sodeluje pri usposabljanju afganistanske vojske, motorizirani vod s 47 vojaki pa opravlja naloge varovanja kampa v Heratu, deluje na kontrolnih točkah, patruljira v neposredni okolici ter spremlja vozila na ožjem območju Herata. Pri tem sodelujejo s pripadniki italijanskih in španskih mednarodnih sil.

Avgusta še 70 slovenskih vojakov

Z avgustom pa bo v Afganistan odšlo 70 slovenskih vojakov. Razširitev kontingenta je Slovenija obljubila na vrhu zveze Nato v latvijski Rigi konec novembra lani, kjer je bila najbolj pereča točka ravno povečanje zavezniških sil v Afganistanu. Trenutno v misiji Isaf deluje okoli 35.000 vojakov iz skupno 37 držav, pozivi po krepitvi sil med zavezniki pa so vse glasnejši; nazadnje je celo ameriški predsednik George Bush minuli četrtek pozval zaveznike, naj zagotovijo dovolj sil in opreme ter odpravijo omejitve glede delovanja njihovih vojakov v Afganistanu.

Omenjene nacionalne omejitve - kje in pod kakšnimi pogoji lahko vojaki posameznih držav delujejo - so še posebej sporna točka postali po širitvi misije Isaf na nemirni jug in vzhod lani poleti oziroma jeseni, kamor so se odpravili le vojaki nekaterih držav, medtem ko drugi ostajajo v relativno mirnejših delih države.

Tudi Slovenija ostaja v mirnejšem zahodnem delu Afganistana in na ministrstvu za obrambo zagotavljajo, da za zdaj nacionalnih omejitev ne nameravajo spremeniti, še posebej ne, da bi slovenski vojaki lahko odšli na primer na jug ali pa na vzhod države.
Bi se pa to morda lahko glede na sklepe v Rigi zgodilo v nujnih primerih. Vojaški poveljniki upajo, da do tega ne bo prišlo. Toda za spomladi ofenzivo napovedujejo tako talibani kot tudi zveza Nato.